Bůh na okraji společnosti

19.11.2004 

?Od křesťanské kultury jsme přešli k agresivnímu sekularismu, místy dokonce intolerantnímu,? říká v rozhovoru pro italský deník La Repubblica kardinál Joseph Ratzinger. ?Přestože se kostely vyprazdňují a mnozí už nedokáží věřit, víra není mrtvá.? Podle kardinála Ratzingera křesťanská víra je stále schopná být morální a kulturní silou kontinentu.

Agresivita sekulární ideologie, jak říká, začíná budit obavy. Ve Švédsku byl například protestantský pastor, který na bází Písma kázal o homosexualitě, na měsíc zavřen do vězení. Tzv. Laicismus tedy už není neutrální, není otevřením prostoru pro všechny. Mění se v idelogii, která se šíří skrze politiku a nedopřává veřejný prostor katolickému a křesťanskému pohledu. Pravý laicismu ? uvádí kardinál Ratzinger ? se projevuje v náboženské svobodě. Stát nepředepisuje náboženství, ale poskytuje jim volný prostor.

?Bůh byl odsunut na okraj společnosti. V politickém životě je považováno téměř za nevhodné mluvit o Bohu. Jakoby to byl útok na toho, kdo není věřící. Svět politiky sleduje své normy a své cesty, vylučuje Boha jako něco, co nepatří na tuto zemi.? Kardinál Ratzinger v rozhovoru pro deník La Reppublica zdůrazňuje, že ve sféře politiky a ekonomie je nutné obnovit smysl pro morální odpovědnost, ?odpovědnost, která se rodí v lidském srdci a v poslední instanci má co do činění s přítomností nebo nepřítomností Boha?.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.