Sv. Jan Nepomucký a sv. Cyril a Metoděj na nových vatikánských známkách

3.5.2018 

Vatikán. Svatý Jan Nepomucký na pozadí Hradčan a Karlova mostu se objevil na jedné ze dvou známek vydané dnes vatikánským filatelistickým úřadem v rámci série Evropa 2018 s tématem “Mosty”.  Jejich autorem je italský umělec Stefano Morri. Český patron se v této nové emisi stal protějškem sv. Petra, který je - jakožto “pontifex” - patronem stavitelů mostů. Vyobrazení knížete apoštolů doplňuje pohled na Andělský most v Římě.

K dějinám našich zemí se váže také další nová vatikánská známka. U příležitosti 1150. výročí uznání staroslověnštiny za čtvrtý liturgický jazyk vedle hebrejštiny, řečtiny a latiny byla vydána známka se sv. Cyrilem a Metodějem, kteří přicházejí do Říma a předávají papeži Hadriánu II. relikvie sv. Klimenta a překlady evangelií do staroslověnštiny. Vyobrazení se inspirovalo mozaikami z Baziliky S. Maria Maggiore a kodexem z 10. století (kodex Zographensis) obsahujícím jeden z přepisů překladu evangelií do staroslověnštiny.

Další emise je věnována Evropskému roku kulturního dědictví. Na čtyřech známkách jsou zobrazeny významné sochy z různých období uchovávané ve Vatikánských muzeích: pozdně helénistický Apolón Belvederský, římská socha císaře Augusta, alegorie Caritas od Gian Lorenza Berniniho a Triumf Perseův od Antonia Canovy. A konečně 25. výročí nadace Centesimus Annus Pro Pontifice připomíná známka s detailem obrazu Adorace Tří králů od Domenica Ghirlandaia.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.