Chybí láska k církvi

22.11.2004 

40 let Lumen gentium, konstituce II. vatikánského koncilu o role církve v dnešním světě, připomněl pro náš rozhlas mons. Angelo Amato, sekretář Kongregace pro nauku víry.

Konstituce se vlastně ptá po vlastní identitě církve, říká mons. Amato. Klade důraz na koncept Božího lidu, všeobecné kněžství všech pokřtěných. ?Všeobecné kněžství věřících a služebné nebo hierarchické kněžství se sice zásadně liší a nejen ve stupni, ale obě znamenají posvěcení, neboť jak jedno tak druhé, každé svým způsobem má podíl na jediném kněžství Kristově? ? vysvětluje biskup Amato. V Lumen Gentium dále koncil znovu objevuje kolegialitu biskupů; staví se za ekumenický dialog; hlásá univerzální povolání ke svatosti; vyzdvihuje velikost zasvěceného života a slibů evangelijních rad a zdůrazňuje eschatologické očekávání církve.

K projevům radikalizace konceptu Božího lidu, mons. Amato uvádí, že v Lumen gentium má zcela teologické konotace. ?Lumen gentium upřesňuje, že laikům je vlastní sekulární charakter, to znamená hledání Božího království v časných věcech, s nimiž nakládají podle Božích plánů.? Právě na laicích leží odpovědnost za šíření Božího království mezi lidmi.

Mezi prvky konstituce Lumen gentium, které je dnes třeba připomínat, jsou podle sekretáře Kongregace pro nauku víry zejména evangelizace a pak láska k církvi a naslouchání jejímu učení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.