COMECE: Reflexe o Turecku a Evropské unii

22.11.2004 

Evropští biskupové upozorňují, že otázka připojení Turecka k Evropské unii není věcí náboženství, ale politiky. Jako taková ?si zasluhuje podrobnou diskusi v evropské občanské společnosti?. Čteme o tom v prohlášení vydaném na konci podzimního plenárního zasedání COMECE, Komise evropských episkopátů, které v pátek skončilo v Bruselu.

Text nadepsaný ?Reflexe o Turecku a Evropské unii? uvádí: ?Pro katolickou církev je důležité, aby se mezi Tureckem a Unií rozvíjely konstruktivní a přátelské vztahy. Překážky k tomu, aby se země s muslimskou většinou stala členem Unie, nesmějí být náboženského charakteru.? Na druhou stranu je nezbytné, aby Turecko respektovalo základní lidská práva. Jako například rovnost muže a ženy, svobodu vyjadřování a svobodu náboženství ? píší biskupové zastupující 25 evropských episkopátů. Upozorňují, že problém leží právě tady: základní práva, včetně náboženské svobody dosud nejsou v Turecku plně zaručeny. Comece proto navrhuje žádat Ankaru, aby napravila nedostatky, zejména pokud jde o situaci menšin a svobodu náboženského vyznání.

Téma přijde na pořad dnech během příštího zasedání Evropské rady, 16. a 17. prosince. Představitelé členských států Evropské unie definitivně rozhodnou v otázce turecké kandidatury.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.