Církev podporuje Alávího vládu

22.11.2004 

Apoštolský nuncius v Bagdádu a chaldejský patriarcha města zdůrazňují, že o budoucnost země mají zajistit především Iráčané. V rozhovoru pro agenturu Asianews přejí Alávího vládě, aby získala podporu všech obyvatel Iráku.

Podle nuncia, mons. Fernarda Filoniho, je hlavním současným problémem podpora vládě Alavího. Rozhodujícím krokem budou volby plánované na 30. ledna příštího roku. Do poslední chvíle však nelze s jistotou odhadnout, zda k volbám je politická vůle. Podle iráckého nuncia se situace mění ze dne na den. Existují stovky různých stran a je obtížné zmapovat jejich pozice.

Přesto ? říká dále mons. Filoni ? atentáty a krveprolití, o kterých dennodenně referují západní média jsou jen jedním z aspektů dnešního Iráku. ?Jsou tu miliony lidí, které se snaží žít v míru. V provinčních oblastech je život snazší, v Bagdádu a v Mosulu komplikovanější.? Kvůli teroristům jsou ohrožena zejména velká centra.

Premiéra Alavího podporuje také chaldejský patriarcha, mons. Emanuel Delly. Zdůrazňuje, že udělá vše, co je v jeho silách, aby rozhodnutí vlády byla uskutečněna. ?Současné vedení pracuje pro dobro Iráku, a proto by mělo být v tomto úsilí podporováno? ? uvedl v rozhovoru pro agenturu Asianews chaldejský patriarcha.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.