3-10 let za protest proti náboženskému útlaku

22.11.2004 

Na 3 až 10 let poslal Vietnamský soud za mříže 17 Montagnardů, obyvatel horské oblasti na severu země. Skupina protestantů byla obviněna z nepokojů a z ohrožování národní bezpečnosti při letošní velikonoční vigilii.

Podle agentury Asianews soud v provincii Dak Nong vynesl v minulém týdnu rozsudky ve třech procesech. Montagnardové byli obviněni z nucení osob tohoto etnika k útěkům do blízké Kambodže a z propagace protestních akcí o letošních velikonocích. Zúčastnily se jich deseti tisíce obyvatel náhorních rovin na severu země. Většina z nich jsou křesťané. Protestovali pokojným způsobem proti náboženským represím ze strany vlády a proti konfiskacím jejich země.
Podle mezinárodních organizací pro lidská práva při střetech s policií zemřelo 10 demonstrantů. Hanoj připustila pouze 2 oběti, podle oficiálních zdrojů zasažené kameny od svých soukmenovců. Více než 500 osob uprchlo do Kambodže, kde o ně pečuje Komisariát OSN pro uprchlíky.

Montagnardové jsou mnoho let obětí vyvlastňování pozemků a náboženského pronásledování ze strany komunistické vlády Vietnamu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.