Idea ochrany nevinného života je zapsána v lidské přirozenosti

22.5.2018 

Irsko. Mezitím, co se Dublin připravuje na Světové setkání rodin a příjezd papeže Františka, irskou společností vře spor o právo nenarozených na život. Bude-li z ústavy vyškrtnuto právo na ochranu života nenarozených, neznamená to jen svolení k potratu za určitých podmínek, nýbrž rezignaci na kulturu života, radikální změnu v životě naší země – varuje dublinský arcibiskup Diarmuid Martin, několik dní před referendem vypsaným na pátek 25. května. Na jeho prosbu probíhají ve  farnostech adorace Nejsvětější svátosti na úmysl obrany života. Minulou neděli se v kostelech četl jeho apel na odmítnutí vládního projektu legalizace potratů.

Zamyslet se nad tragédií nevratného rozhodnutí pro potrat
Osobní výzvu formuloval také irský primas arcibiskup Eamon Martin. Vybízí své krajany, aby před hlasováním pomysleli jak na matku, tak i na dítě, které prozatím chrání irská ústava. Život každého z nich je cenný, zaslouží si lásku a ochranu před tragédií nevrátného rozhodnutí pro potrat, napsal armaghský arcibiskup. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas zdůraznil, že ochrana života spojuje v Irsku lidi různých vyznání a světonázorů:

Myslím, že tato věc sjednotila věřící různých křesťanských tradic ve vědomí, že každý lidský život je svatý. Zajímavé je také to, že tato konkrétní otázka nemá čistě katolický či křesťanský ráz. Pravdu, že každý lidský život je důležitý a nevinný lidský život je vždy nutné chránit, sdílí lidé všech náboženství a také mnoho nevěřících. Vyplývá to z naší lidské přirozenosti. Jsme tedy svědky vzniku velmi široké koalice na obranu života, spojující ty, kdo jsou pátečním referendem znepokojeni.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.