Blahoslavená sestra Leonella Sgorbati, mučednice odpuštění

26.5.2018 

Itálie. V Piacenze byla dnes zapsána mezi blahoslavené sestra Leonella Sgorbati zavražděná islamistickým extrémistou 17. září 2006. Slavnost beatifikace se uskutečnila ve výroční den jejího biřmování. Z pověření Svatého otce jí předsedal kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení.

Rosa Sgorbati, jak zní občanské jméno řeholnice, se narodila v roce 1940 v Gazzole nedaleko Piacenzy. Ve dvaceti letech vstoupila do kongregace sester Misionářek Panny Marie Těšitelky. Po třech letech složila slavné sliby a přijala jméno Leonella. Po vystudování zdravotní školy v Anglii odjela do Keni, kde pracovala především jako porodní asistentka. V roce 2001 začala pendlovat mezi Keňou a Somálskem, poznamenaným občanskou válkou. V Mogadišu založila zdravotní školu pro fromaci budoucích zdraovtnic a porodních asistentek.

17. září 2006 při návratu z nemocnice domů se sestra Leonella stala obětí chladnokrevného útoku palnou zbraní. Sedm kulek ji těžce zranilo. Při pokusu o její obranu zemřel také Mohamed Mahmud, muslimský člen ochranky, který ji doprovázel. Po převozu nemocnice se ukázalo, že není záchrany ani pro sestru Leonellu. Zemřela se slovy odpuštění na rtech. Pověst jejího mučednictví vedla v roce 2013 k zahájení beatifikačního procesu v Mogadišu. V listopadu 2017 papež Fantišek schválil dekret uznávající mučednickou smrt této misionářky. Sestra Leonella byla pohřbena v keňském Nairobi. Po kanonickém přezkoumání v září loňského roku jsou její ostatky připraveny k přenesení do jednoho z kostelů keňského hlavního města.

Do vzpomínek jejích spolusester se zapsal její zářivý úsměv, ale taká rázná a odvážná povaha, díky níž si vysloužila přezdívky „obryně“ a „zemětřesení“. „Na jedné kulce je napsano mé jméno, ale jedině Bůh ví, kdy přiletí,“ svěřila se kdysi sestra Leonella jedné ze svých spolu sester a její předtucha se naneštěstí naplnila. „Vražda sestry Leonelly odhaluje jed, jaký se skrává v srdci lidí oslepených nenávistí,“ říká kardinál Amato. „Křesťanský mučedník není fanatický ničitel, nýbrž heroický obránce života a poselství bratrství, lásky a odpuštění, “ dodává prefekt Kongregace pro svatořečení.

„Bl. Leonella Sgorbati nám všem zanechala poselství autentického křesťanského života, plného přijetí, lásky a odpuštění. Svým spolusestrám připomíná slova jejich zakladatele, který říkával: „Naše sliby by nás měly zavazovat k misijní službě i za cenu života, měli bychom být spokojeni, pokud umřeme při práci. Až budete skládat sliby, nezapomeňte k oněm třem připojit také tento čtvrtý slib.“ Sestra Leonella žila své zanícení pro Krista se srdcem apoštolky. Hledala pouze Boha a jeho vůli, ve vnitřní svobodě ode všeho a plně svobodná k poslušnosti. Jejím životním stylem se stalo smíření a nenásilí. Konala dobro bez halasu a sdílela lidskou námahu, včetně fyzické,“ řekl pro náš rozhlas prefekt Kongregace pro svatořečení, kardinál Angelo Amato.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.