Odpovědnost za pravdu ? Jan Pavel II. převzal čestný doktorát Toruňské university

23.11.2004 

Jan Pavel II. obdržel doktorát honoris causa University Mikuláše Koperníka v Toruni. Slavnostní předání proběhlo v Klementinském sále apoštolského paláce. Laudatio přednesl rektor university, prof. Jan Kopczewicz:

?Rozhodnutí Vaší Svatosti přijmout tento doktorát, je pro nás velkou ctí a závazkem. Jednomyslné rozhodnutí senátu naší university v této věci, vyjadřuje úctu k Tobě, Svatý otče, jako k největší autoritě současného světa, k velkému státníku, přímluvci míru a přátelství, k horlivému polskému vlastenci, budícímu v Polácích národní hrdost a touhu po svobodě. Svatý otče, jménem celé akademické obce University Mikuláše Koperníka děkujeme za sílu Tvého slova a směru, který ukazuješ pro budoucnost, za starost o nás všechny. Děkujeme také za možnost dnešního setkání s Tebou, Svatý otče. Věříme, že posilní naši universitu v jejím poslání služby vědě a společnosti.?

V děkovném projevu Jan Pavel II. připomněl své setkání se světem polské vědy na universitě Mikuláše Koperníka v červnu roku 1999. Papež tehdy mluvil o potřebě překonat osvícenecký pohled, který staví proti sobě, jako neslučitelné, pravdy získané rozumem a pravdy poznávané skrze víru.

?Dnes stále více rozumíme, že jde o jednu a tutéž pravdu. Lidé k ní docházejí vlastními cestami, ale je důležité, aby nešli sami, aby hledali potvrzení vlastních intuicí také v setkání s jinými. Jedině tehdy vědci a lidé kultury budou moci přijmout tu zvláštní odpovědnost, o které jsem mluvil v Toruni ? ?odpovědnost za pravdu ? touhu po ní, její obranu a život podle ní.? ? řekl Svatý otec, po té, co přijal čestný doktorát z rukou rektora Toruňské university.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.