Vztahy s islámem v centru návštěvy biskupů z Nigeru a Burkina Faso

29.5.2018 

Vatikán. Se vztahy s islámem je to různé, ale pokud chceme žít s muslimy v míru, není jiné cesty než dialog – řekl papež František při setkání s episkopátem dvou afrických zemí, Nigeru a Burkina Faso. Tamní biskupové pobývají ve Vatikánu na návštěvě ad Limina. Jak zdůrazňují, jejich situace je zvláštní zejména vzhledem k převládající roli islámu v této středoafrické oblasti.

Se Svatým otcem hovořili také o problémech identity diecézních kněží. „Jezuité nebo františkáni, kteří u nás slouží, mají jasně danou spiritualitu. Diecézní kněží s tím mají problémy,“ řekl po audienci u papeže předseda episkopátu, arcibiskup Paul Ouédraogo (foto). František poukázal na nutnost budovat identitu založenou na třech pilířích: dobrých vztazích s biskupem, bratrských vztazích mezi kněžími a na blízkosti Božímu lidu.

V dialogu s islámem je třeba postupovat malými kroky
Jak uvedl arcibiskup Ouédraogo, největší prostor v rozhovoru s papežem věnovali biskupové Nigeru a Birkina Faso problémům s islámem:

Základní starostí našich místních církví jsou problémy spojené se silnou přítomností islámu. V Nigeru tvoří muslimové 98% obyvatelstva, v Burkina Faso je křesťanů 22%, avšak také u nás tvoří muslimové 60% společnosti. Naše křesťanská společenství jsou tedy ponořena v prostředí podrobeném silné islamizaci. Za této situace je mezináboženský dialog nutností. To nám řekl rovněž papež: dialog je nutný. František nám dal za vzor kardinála Taurana, předsedu Papežské rady pro mezináboženský dialog a jeho velkou angažovanost v této oblasti. Konstatoval, že jeho poslední návštěva v Saúdské Arábii naznačuje možnost jistých změn. Dodal nicméně, že s islámem tomu bývá různě. Je zapotřebí postupovat malými kroky,“ říká arcibiskup Paul Ouédraogo z Burkina Faso.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.