Blahořečena jedna z duchovních dcer otce Pia z Pietrelciny

4.6.2018 

Itálie. Možná se jedná pouze o šťastnou souhru náhod, avšak mnohem pravděpodobněji o zásah Prozřetelnosti, na které sv. Pio z Pietrelciny za svého života navykal své duchovní syny a dcery. Faktem zůstává, že jedna z kapucínových žaček, matka Maria Ukřižovaná od Božské lásky, byla prohlášena za blahoslavenou právě sto let po setkání se svatým mystikem. Došlo k němu na jaře roku 1918 v okrese apulijského města Foggia, kde pozdější řeholnice, občanským jménem Maria Gargani, působila jako učitelka na základní škole. Pohřbena je v Neapoli, kde v sobotu v diecézní katedrále sloužil beatifikační liturgii prefekt Kongregace pro svatořečení, kardinál Angelo Amato.

„Maria Gargani se narodila v kraji Kampánie na sklonku 19. století (1892) jako poslední z osmi dětí hluboce zbožných rodičů. Získala učitelský diplom a začala vyučovat na vesnických školách. Ještě jako mladičká byla představena otci Piovi, který ji přijal mezi své duchovní dcery. Dochovalo se 67 dopisů, které jí adresoval. Otec Pio ji také zradil od vstupu do nějakého řádu a poradil jí, aby lépe poznala Boží vůli. Když pak Maria Gargani dostala vnuknutí k založení nového řeholního společenství, přivítal tento krok slovy: «Konečně, tam jsme měli dojít! Toto je Boží vůle, běž s ní rychle za biskupem.» Rychle se rozrůstající nové dílo bylo nejprve zbožným spolkem, který své hlavní působiště přenesl do Neapoli. Oficiálním datem zrodu nové kongregace Apoštolek Nejsvětějšího Srdce je 21. duben 1936. Zakladatelka složila řeholní sliby a přijala jméno Marie Ukřižované od Božské lásky. Jejím velkým přáním bylo překročit národní hranice. To se však naplnilo až po její smrti v Neapoli 23. května 1973.“

Dnes sestry šíří lásku a úctu k Ježíšovu srdci také v Čadu a Burkina Faso. Inspirují se neúnavným apoštolátem své zakladatelky, která již ve svém občanském povolání, jako františkánská terciářka a členka Katolické akce, byla neúnavnou svědkyní víry.

A to ve všech prostředích veřejného školství a venkovské oblasti. Dokázala spojit kontemplativní život, propojující modlitbu a oběť, s činností plně zacílenou na upevňování víry a získávání duší příkladem, slovem a modlitbou.“

Maria Gargani používala na svou dobu revoluční didaktické metody – kupříkladu využívala projektor při hodinách katechismu, které vesnickým dětem dávala v pronajaté místnosti, jejíž nájem sama hradila. Navštěvovala nemocné a postižené a častokrát jim díky své tvořivosti navrátila důstojnost tím, že pro ně vytvořila vhodné pracovní příležitosti.

 

 

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.