Francie na italské hranici porušuje lidská práva

20.6.2018 

Francie. Francouzská komise pro monitoring lidských práv pranýřuje přístup k migrantům a dobrovolníkům na francouzsko-italské hranici. Podle právě zveřejněného raportu (19. června) dochází v Mentonu a v oblasti Přímořských Alp k vážnému porušování lidských práv ze strany státu.

Na francouzsko-italské hranici dochází k vážnému porušování lidských práv – vyplývá to ze zprávy vypracované francouzskou komisí pověřenou monitorováním lidských práv ve Francii. V posledních týdnech provedla dvě šetření věnovaná blokádě francouzských hranic. Ukazuje se, že administrace Emmanuela Macrona porušuje nejen práva migrantů, ale také dobrovolníků, kteří se jim snaží pomáhat. Hovoří Geneviève Colas, která v Národní kunzultační komise pro lidská práva (Commission nationale consultative des droits de l’homme) reprezentuje francouzskou Charitu:

„Dochází k četnému narušování základních lidských práv, jako je například zamezení přístupu k mezinárodní ochraně, jaká přísluší uchazečům o azyl. Závažná je ale také skutečnost, že nepřijímaní uprchlíků se stalo programovou státní politikou. Dochází ke stíhání těch, kdo přicházejí migrantům na pomoc, ze strany vlády a vnímání solidarity jako trestné činnosti. Dále způsob, jak se zachází s nezletilými bez doprovodu dospělých, kteří jsou posíláni zpátky do Itálie, ačkoli už vstoupili na francouzské území. Zvláštní problém pak představují oběti obchodu s lidmi, s nimiž se vůbec nepočítá. To všechno je velice znepokojující. Osobně jsem se účastnila šetření v Přímořských Alpách. Byli jsme šokováni při pohledu na to, jakým způsobem se s migranty zachází, jak jsou drženi v místech, která jsou k tomu nevhodná.“

Francie se vrátila ke kontrole hranic s Itálií před třemi lety. Od září 2016 během přechodu přes hory dělící obě země zemřelo nejméně 19 migrantů. Jak uvádí právě zveřejněný raport, v posledních měsících se situace na hranicích stává stále kritičtější.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.