Svatý otec přispěl na podporu dětí v palestinských uprchlických táborech

26.6.2018 

New York. Papež František určil 100 tisíc dolarů na podporu dětí v palestinských uprchlických táborech. Stálý pozorovatel Svatého stolce při agenturách OSN v New Yorku, arcibiskup Bernardito Auza, to sdělil během svého vystoupení na zvláštní konferenci svolané s cílem shromáždit dobrovolné příspěvky  pro Agenturu Spojených národů, která pomáhá pěti milionům palestinských uprchlíků na Blízkém východě (United Nations Relief and works Agency for Palestine Refugees in the Near East, UNRWA).

Jak dodal arcibiskup Auza, papežův dar je výrazem ocenění práce této agentury a připojuje se k přímé pomoci mnoha katolických institucí zapojených do práce pro palestinské uprchlíky. Vatikánský reprezentant rovněž připomněl, že církevní asistenční programy se neomezují pouze na palestinské uprchlíky, ale směřují také k Palestincům setrvávajícím v jejich vlasti. Rovněž Mise stálého pozorovatele Svatého stolce při OSN se každoročně podílí na shromažďování fondů na tisíce univerzitních stipendií a podporu zdravotní péče.

Vatikánský diplomat na závěr vyjádřil naději na co nejrychlejší vyřešení palestinské otázky, kterým je podle dlouhodobého přesvědčení Svatého stolce vznik dvou států, Izraelského a Palestinského, „žijících bok po boku v míru a bezpečí v rámci mezinárodně uznaných hranic“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.