Představený FSSPX: Papežovy dveře jsou pro nás vždy otevřené

3.7.2018 

29. června uplynulo třicet let od chvíle, kdy se Kněžské bratrstvo sv. Pia X., založené arcibiskupem Marcelem Lefébvrem v roce 1970, oddělilo od oficiální linie římské církve. Biskup Bernard Fellay poskytl při té příležitosti rozhovor německému katolickému týdeníku Tagespost. Potvrzuje v něm svůj optimismus ohledně možnosti plného smíření. Připomíná však, že názory v církvi ohledně vzniku personální prelatury pro lefébvristy se různí. Zatímco papež František i konzervativní katolíci jsou pro přijetí lefébvristů, němečtí biskupové s tím rozhodně nesouhlasí.

 „Naše vztahy s papežem Františkem jsou velmi dobré. Když ho uvědomíme, že jsme v Římě, jeho dveře jsou pro nás vždycky otevřené,“ řekl představený lefébvristů biskup Bernard Fellay. V obsáhlém rozhovoru o různých aspektech dnešní situace Kněžského bratrstva sv. Pia X. potvrdil, že ve vztazích se Svatým stolcem došlo v posledních letech k velkému pokroku. Sám se prohlašuje za optimistu, pokud jde o otázku plného smíření. Přiznává, že v prvních okamžicích po volbě Františka očekával novou exkomunikaci. Stalo se však něco zcela jiného. Papež František „nám vždy pomáhá postupovat malými kroky. Například nám řekl: ´Když udělám něco, co je pro vás dobré, mám z toho problémy. Pomáhám protestantům a anglikánům, proč bych nemohl pomáhat katolíkům?“ – parafrázuje papežova slova biskup Fellay.

Představený Kněžského bratrstva sv. Pia X. věří, že se podaří vypracovat rozumnou dohodu se Svatým stolcem, a Bratrstvo získá status personální prelatury. Hlavním tématem jednání jsou nyní otázky svobody svědomí, ekumenismu a nové liturgie, dodává biskup Fellay s tím, že jde o velký vývoj oproti předchozímu požadavku naprosté poslušnosti. „Naši spolupracovníci v římské kurii nás nyní povzbuzují k otevření semináře a univerzity v Římě, abychom bránili tradici,“ podotýká dále. Na druhé straně mají lefébristé také nesmiřitelné oponenty, jako například německý episkopát. Přesto nástupce arcibiskupa Lefébvra uzavírá, že atmosféra je dobrá, všechno není černobílé a to, co se děje kolem dohody s Vatikánem, označuje za duchovní boj. Věří v jeho dobrý výsledek, ačkoli připouští, že k němu nemusí dojít za tohoto pontifikátu. Když Duch svatý, který vede současného papeže, povede také toho příštího, dodává představený Kněžského bratrstva sv. Pia X.

Následovníci arcibiskupa Lefébvra jsou dnes zastoupeni ve 37 zemích a svůj apoštolát vykonávají v celkem v 72 zemích světa. Spravují 6 seminářů, 772 kostelů, kaplí a dalších míst kultu. Vedou dva univerzitní instituty a více než stovku škol. Podle údajů z ledna letošního roku mají 637 kněží, 204 seminaristů a přes 400 řeholníků a řeholnic. Spolupracují také s mnoha řády latinského i východního obřadu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.