Ministranti z osmnácti zemí připutují do Říma

10.7.2018 

Německo. Na přelomu července a srpna zaplní horké římské ulice více než 60 tisíc ministrantů, kteří se přihlásili na mezinárodní ministrantskou pouť, sdělila Německá biskupská konference. Několikadenní setkání, které vyvrcholí papežskou audiencí v úterý 31. července, pravidelně organizuje Mezinárodní ministrantský svaz Coetus Internationalis Ministrantium (CIM), založený v roce 1960. To letošní ve dnech 30. července až 3. srpna se koná pod mottem ze čtyřiatřicátého žalmu: “Hledej pokoj a usiluj o něj”. Mezinárodní organizátoři si tak přejí naznačit, že “ministrantská služba nekončí u kostelních vrat, nýbrž přesahuje do celého života. Pokoj je více než absence války – je to pokoj vycházející ze svědectví vydávaného o Ježíši Kristu v dnešním světě”, čteme na oficiálním webu římské pouti (www.romwallfahrt-minis.de).

Ministrantské pouti do Říma se konají v čtyřletých či pětiletých intervatelech už po čtyřicet roků. Účastní se jich převážně chlapci a dívky z Německa (letos zhruba v počtu 50 tisíc) a Rakouska (4 tisíce), ale nechybí ani zástupci z jiných zemí, včetně České a Slovenské republiky. Na seznamu letošních osmnácti účastnických států možná poněkud netradičně najdeme rovněž ostrovy Antigua a Barbuda. Dostaví se také ministranti z Ruska a Spojených států amerických. Není divu, že kromě papežské audience je dalším očekávaným bodem programu tzv. “Blind Date”, doslova “schůzka naslepo”, tedy poznávací setkání různých ministrantských delegací rozmístěné na tři stovky římských míst.

Ministranty do Říma doprovodí předseda jejich svazu, srbský biskup Ladislav Nemet, SVD. O početnou německou skupinu se pak postará pasovský biskup Stefan Oster, SDB, odpovědný za pastoraci mládeže, uzavírá tiskové sdělení Německé biskupské konference.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.