Svatý otec k mládeži Malých Antil: Nelze spatřit budoucnost bez reflexe o minulosti

16.7.2018 

Vatikán/Martinik. Papež František zaslal videoposelství na setkání mládeže ze souostroví Malých Antil pořádané tamější biskupskou konferencí (AECYA) na Martiniku od 10. do 23. července. Tato část Karibiku zahrnuje 22 ostrovních celků, z nichž 8 je nezávislých států a zbytek podléhá Nizozemsku (6), Francii (4), Velké Británii (3) a USA (1). Malé Antily mají přibližně 2 miliony obyvatel.
Tématem setkání tamější mládeže byla exhortace Amoris laetitia  O lásce v rodině, konkrétně její čtvrtá kapitola věnovaná lásce v manželství. „Čtvrtá kapitola je jádrem exhortace, a najdete v ní návod, jak chápat přítomnost a jak vykročit do budoucnosti,“ řekl jim papež František.

Nelze upřít zraky k zítřku a nedívat se do minulosti. Nelze spatřit budoucnost bez reflexe o minulosti. Připravujete se proměnit to, co jste dostali od svých předků. Přijali jste dějiny a tradice včerejška, kde máte kořeny, a u těch se chci trochu pozastavit. Nic nelze učinit v přítomnosti, ani v budoucnosti, pokud nejste zakořeněni v minulosti, ve svých dějinách, ve svojí kultuře, ve svojí rodině, a pokud jste dobře nezapustili kořeny. Z kořenů dostáváte sílu, abyste mohli pokračovat dál. Všichni, my i vy, jsme nebyli vyrobeni v laboratoři, nýbrž máme svoje dějiny a svoje kořeny.  A to, co uděláme, plody, které přineseme, krása, kterou v budoucnu vytvoříme, pochází z oněch kořenů. Jeden básník praví: co vykvete v koruně stromu, pochází z toho, co je pod zemí. Dívejte se proto zpět, na svoje rodiče a prarodiče a mluvte s nimi. Vše, co od nich převezmete, proměňte a neste dál.  Touto silou proměníte rodinu, když budete mít kořeny.

Povzbuzoval papež František ve videoposelství účastníky setkání Karibských dnů mládeže na ostrově Martinik.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.