Zveřejnění údajů o nemocích homosexuálů vyneslo lékařce obžalobu z hanobení

19.7.2018 

Itálie. V Turíně včera proběhlo první stání procesu s italskou lékařkou a spisovatelkou Silvanou De Mari. Organizátoři Torino Pride, tedy pochodu hrdosti komunity Lgbt, ji obvinili z hanobení. Kauza byla odročena na 14. září.

Zatímco ve světě se Silvana Mari proslavila jako autorka úspěšné literatury pro mládež, na italské scéně je známá také díky svému nekompromisnímu přístupu k homosexualitě. Jakožto lékařka ji totiž popisuje na základě vědeckých statistik a onemocnění, které s sebou praktikovaná homosexualita přináší. Z této perspektivy je přesvědčena, že jedinou „zdravou variantou“ homosexuality je zdrženlivost a její sublimace do přátelství.

Silvana De Mari má tři lékařské specializace – chirurgii, endoskopii a psychoterapii. Léčbou homosexuálů se zabývá více než čtyřicet let, brání se redukování jejich lidství na sexuální preference, a také proto pociťuje povinnost prolomit mlčení lékařských kruhů na toto téma. Tvrdí, že homosexualita není nezvratným stavem a na základě svých zkušeností, zejména z endoskopie, varuje před vážným ohrožením zdraví, které s sebou homosexuální akty nesou. Homosexuální kruhy označily její výroky za urážku a domáhají se potrestání lékařky. Ačkoliv státní zástupce navrhl zproštění obžaloby, soudce na to nepřistoupil a včera proběhlo první stání.

Podle profesora Maura Ronca, který se obhajoby známé lékařky a spisovatelky ujal, představuje tento případ přelom v dějiných italského soudnictví. Poprvé je souzen lékař za zveřejnění vědeckých údajů a vyjádření svého lékařského názoru. Silvana De Mari totiž předložila bohatou dokumentaci, o niž se ve svých výpovědích opírá. Proces tedy rozhoduje o základních občanských svobodách, zdůrazňuje profesor Ronco.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.