Papež se modlí za oběti katastrof v Řecku a v Laosu

24.7.2018 

Vatikán. Svatý otec se modlí za oběti povodní v Laosu a požárů v Řecku. Dozvídáme se o tom ze dvou kondolenčních telegramů odeslaných vatikánským státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem.

V Laosu došlo včera k protržení přehrady při vodní elektrárně v provincii Attapeu. Uvolnilo se tak pět miliard krychlových metrů vody, která smetla celé vesnice. Několik set lidí zůstává nezvěstných a o domovy přišlo více než 6 tisíc lidí. „Papež ujišťuje o své solidaritě se všemi, které zasáhla tato katastrofa. Modlí se zvláště za zemřelé, za uzdravení raněných a potěšení pro truchlící,“ čteme ve vatikánském telegramu adresovaném laoské vládě.

Dramatickou situací prochází také Řecko. V rozsáhlých požárech na několika místech země zahynulo nejméně 60 lidí. Řecko není schopné rozběsněný živel uhasit a prosí o pomoc Evropu. Vatikánský kondolenční telegram ujišťuje o papežově solidaritě a jeho modlitbách za oběti, hasiče a všechny záchranáře. František vyprošuje pro Řeky Boží požehnání, útěchu a sílu, píše kardinál Parolin.

O své blízkosti obětem požárů ujistil také pravoslavný patriarcha Konstantinopole. Modlíme se, aby Pán Bůh pomohl zastavit tuto velkou lidskou a ekologickou katastrofu, jejíž důsledky jsou nevyčíslitelné, napsal Bartoloměj I.

Arcibiskup Sebastianos Rossolatos, který stojí v čele katolických biskupů země, připomíná zejména úsilí hasičů, pracujících s nasazením vlastního života. „Živel je nesmírný, počet obětí roste z hodiny na hodinu, je to úplné peklo,“ řekl athénský arcibiskup. Připomíná zároveň, že tragické události tohoto druhu mají vést k zamyšlení nad respektováním přírodního prostředí, ale také práva. Svůj podíl na nich má totiž také nerozvážná lidská činnost, zejména stavby bez příslušných povolení, dodává athénský arcibiskup Rossolatos.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.