Vyprávějte dětem o víře, žádá papež rodiče v novém dětském katechismu

17.8.2018 

Vatikán. “Milí rodiče, svěřuji vám dětský katechismus YOUCAT for KIDS. Ať vás nikdy neunaví kladení otázek a vyprávění o víře”. Těmito slovy vysílá papež František do světa nový ediční počin Rakouské biskupské konference. Katechismus pro děti a rodiče ze žluté “youcatové” řady se dostal na pulty německých knihkupectví na začátku srpna; oficiální prezentace se ovšem dočká až v příštím týdnu v rámci pastoračního kongresu (22.-24.8.), který se konat v Dublinu během Světového setkání rodin. Svazek, vypravený obdobně jako jeho mládežnický předchůdce, si pak účastníci setkání odvezou s sebou domů jako papežův dar.

“Pomozte svým dětem, aby objevily Ježíšovu lásku. Dodá jim to sílu a odvahu”, doporučuje dále Svatý otec v krátké předmluvě rodičům, kteří by před otázkami svých malých filosofů v žádném případě neměli “oněmět, nýbrž sebrat všechny síly a předávat víru, kterou jsme sami přijali od svých rodičů”. František to dokládá z vlastní zkušenosti: “Jednou se mne zeptal osmiletý kanadský chlapec, co Bůh dělal předtím, než stvořil svět”, píše. “Zamyslel jsem se nad tím a pak jsem odpověděl: «Než Bůh vůbec něco stvořil, miloval. Dělal právě toto – miloval. Bůh totiž stále miluje. Proto také předtím, než stvořil svět, nedělal nic jiného».

Dětská verze YOUCATu obsahuje otázky, které děti milionkrát kladou svým rodičům a katechetům, a proto je “stejně tak užitečná jako velký Katechismus, ve kterém člověk najde odpověď na nejdůležitější životní otázky o tomto světě, vlastní existenci a jejím smyslu i posmrtném dění”, chválí papež, ačkoli přiznává, že nová katechetická příručka se podstatně odlišuje od katechismu, který používal za svého argentinského dětství. V každém případě, dodává František, je “dětský katechismus předurčen k tomu, aby nad ním rodiče s dětmi společně trávili čas a přitom do větší hloubky odhalovali Boží lásku”.

“Najděte si chvíli a listujte spolu katechismem. Stránku po stránce, otázku po otázce, jedním tajemstvím víry za druhým” vybízí Petrův nástupce. “Staňte se živoucím řetězcem, který z pokolení na pokolení umožňuje, že je evangelium vždy přítomné v našich rodinách, společenstvích a celé církvi”, žádá Svatý otec katolické rodiče v závěru předmluvy k novému dětskému katechismu, z celého srdce jim žehná k tomuto náročnému poslání a prosí je o modlitbu za svůj úřad.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.