Papež na tiskovce: Irský národ dokáže rozlišovat mezi pravdou a polopravdou

27.8.2018 

Vatikán. Během zpátečního letu z Dublinu do Říma poskytl papež František na palubě letadla prostor novinářům, kteří jej při každé apoštolské cestě doprovázejí, a tři čtvrtě hodiny odpovídal na jejich otázky. Jen okrajově se týkaly Světového setkání rodin a Irska. Neustále se vracela tématika sexuálních deliktů, jedna otázka se týkala migrace. Papež mluvil o rozdílu mezi informováním a vyšetřováním v souvislosti s případem falešného obvinění několika kněží z pedofilie ve Španělsku. Vyjádřil se také k výzvě k odstoupení, kterou mu veřejně adresoval emeritní vatikánský diplomat arcibiskup Carlo M. Vigano. Papež odpověděl rovněž na otázku, co by řekl rodičům, jejichž potomek by zadeklaroval homosexuální orientaci. A nakonec, aniž byl dotázán, vyzdvihnul víru a rozvážnost irského lidu, jak ji vnímal během své návštěvy Zeleného ostrova.

Čtvrtou otázku položila redaktorka americké televize CBS, Anna Matranga. Zajímala se o nedávno (25.8.) zveřejněný dokument arcibiskupa Carla Maria Vigano, emeritního vatikánského diplomata, který podrobně a obsáhle mluví o církevní homosexuální lobby ve Spojených státech a ve Vatikánu. Tento bývalý apoštolský nuncius v USA totiž obviňuje úřadujícího papeže ze selhání v postoji ke skandálnímu jednání bývalého kardinála a suspendovaného arcibiskupa McCarricka. Zeptala se, zda skutečnosti, o kterých mluví arcibiskup Vigano, jsou pravdivé.

Komunikát arcibiskupa Vigano vyzývající papeže k odstoupení

Papež: „Odpovím, ale raději bych dříve mluvil o cestě a pak o dalších tématech. Už jsem se dost zapovídal u předchozí otázky, ale odpovím. Četl jsem tento komunikát dnes ráno. Četl jsem to a upřímně říkám vám a všem, kdo se o to zajímají, aby si to pozorně přečetli. A potom si udělejte svůj úsudek. Já o tom neřeknu jediné slovo. Myslím, že ten komunikát mluví sám za sebe, a vy máte dostatečnou novinářskou schopnost vyvozovat závěry. Je to akt důvěry. Až uplyne nějaký čas, a vy dojdete k nějakým závěrům, možná o tom promluvím. Chtěl bych ale, abyste na tom se svojí profesionální zralostí pracovali. Budete z toho mít opravdu prospěch. Tolik.“

Novinářka Anna Matranga pak zmínila Mary Collins, která byla na sobotním setkání mezi oběťmi zneužití  s papežem a která sdělila, že tam byla řeč také o bývalém kardinálovi McCarrickovi. „Kdy jste poprvé slyšel o sexuálních deliktech McCarricka?“ – ptala se.

Papež: „To je součást zmíněného komunikátu o McCarrickovi. Studujte a potom vám řeknu. Poněvadž jsem ho včera ještě neměl přečtený, dovolil jsem si promluvit otevřeně s Mary Collins a s celou skupinkou, s nimiž jsem byl půl druhé hodiny. Bylo to těžké, ale myslím, že nutné, abych  vyslechl těchto osm lidí. Z tohoto setkání vyšel návrh, který jsem přijal a který mi pomohli realizovat, totiž ona prosba o odpuštění za konkrétní věci při nedělní mši. Například ta poslední prosba se týkala něčeho, o čem jsem nikdy neslyšel, že totiž matky, kterým se říkalo pradleny, což byly neprovdané těhotné ženy, žily v hospicech či školách – nevím, jak se to jmenovalo – avšak pod vedením řeholnic. A děti šly potom do adopce. A dva takoví potomci, kteří se snažili později najít svoje matky, byli v té skupince. Nevěděli, zda jejich matky žijí. Bylo jim řečeno, že je smrtelný hřích hledat tyto matky; podobně i matkám, které hledaly tyto svoje děti, bylo řečeno, že je to smrtelný hřích. Proto jsem úkon kajícnosti při nedělní mši končil zmínkou o tom, že nejde o smrtelný hřích, nýbrž o čtvrté přikázání. O tomto mi dosud nebylo nic známo. Bylo to bolestné, ale také útěšné, protože jsem mohl trochu pomoci tyto věci objasnit. A na váš komentář k onomu [výše zmíněnému] dokumentu si rád počkám.“

PLNÉ ZNĚNÍ tiskové konference papeže Františka je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.