Proč není důležité, zda papež o sankci na McCarricka věděl?

31.8.2018 

Rána pod pás, kterou se arcibiskup Viganò pokusil zasadit papeži, spočívá v tom, že podlým způsobem spojuje sexuální delikty na nezletilých a homosexuální styky mezi dospělými v případě bývalého kardinála McCarricka. U tohoto příslušníka americké církevní hierarchie dlouhodobě praktikujícího homosexualitu, obtěžujícího a korumpujícího seminaristy v USA, se totiž obvinění ze zmíněného deliktu vynořilo teprve před několika měsíci. A poněvadž údajná oběť je mužského pohlaví, a homosexuální praktiky bývalého kardinála jsou známy, jeví se obvinění jako věrohodné. To se však stalo teprve nyní, a papež František na to také okamžitě reagoval tím, že emeritního arcibiskupa suspendoval. Dokument bývalého vatikánského diplomata mons. Viganò však nerozvážně, ne-li nečestně obojí směšuje.

Sankce Benedikta XVI., pokud byla na kardinála McCarricka skutečně uvalena, byla zajisté vyvolána pouze homosexuálními aktivitami a notorickým obtěžováním seminaristů, a mohla  mít pouze vnitrocírkevní povahu. Není tedy vůbec rozhodující, zda o případné sankci František věděl nebo nevěděl, protože její vymahatelnost je v církvi tak jako tak mizivá. Svědčí o tom případ polského arcibiskupa Julia Paetze, praktikujícího homosexuála, na kterého uvalil konkrétní neveřejnou sankci papež Jan Pavel II. v roce 2002. Polský arcibiskup ji však nedodržoval, ba dokonce se za Benedikta XVI. v roce 2010 snažil neomaleně dosáhnout u Apoštolské signatury jejího právního zrušení. To se mu sice nepodařilo, ale nikterak jej to neodradilo od jejího dalšího nedodržování, naposledy loňského roku, jak o tom referovala polská média viz zde.

Arcibiskup Viganò ve své umně skrývané snaze vymýtit z církevní hierarchie praktikování homosexuality předstírá, jako by to bylo možné provést snadno a rychle. Nemůže ovšem nevědět, že stíhání, ba i jen pranýřování homosexuálních styků mezi dospělými, je v leckterých moderních státech považováno za zločin homofobie, na což existují trestní sankce. Tím nutně vhání autoritu církve do úzké uličky a značných rozpaků.



Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.