Papež František chce v příštím roce navštívit Japonsko

12.9.2018 

Vatikán. Před zahájením generální audience přijal dnes papež František delegaci japonského sdružení Tensho Kenoho Shisetsu Kenshokai. V závěru setkání vyjádřil přání navštívit v příštím roce Japonsko.

Cílem této asociace je podpora kulturních a solidárních projektů. Její zakladatelé se inspirovali misí čtyř mladých Japonců, kteří před 400 lety  (v roce 1585) v doprovodu jezuitských misionářů navštívili tehdejšího papeže Řehoře XIII.

„Byla to mimořádná cesta, protože to bylo vůbec poprvé, co skupina představitelů vaší velké země přijela do Evropy. Čtveřici mladíků se dostalo skvělého přijetí, nejen od papeže, ale také ve všech městech a na všech dvorech, kterými procházeli, v Lisabonu, Madridu, Florencii, Římě, Benátkách, Milánu a Janově. Evropané se setkali s Japonci a Japonci se setkali s Evropou a se srdcem katolické církve. Bylo to historické setkání dvou velkých kultur a duchovních tradic, jehož památku je dobré uchovávat, jak to činí vaše sdružení.“

Papež František vyjádřil naději, že také jeho mladí hosté prožijí povzbuzení a radost z tohoto setkání, přestože dnešní cestování nevyžaduje takovou námahu a délku jako osmiletá pouť mladých Japonců do Evropy v 16. století.

„Věřím, že se vrátíte do své země povzbuzeni jako velvyslanci přátelství a šiřitelé velkých lidských a křesťanských hodnot, s nasazením a odvahou, tak jako čtyři mladíci z epochy Tensho. Chtěl bych připomenout zejména jejich vůdce Mancia Ito, který se stal knězem, a Juliana Nakauru, který spolu s mnoha dalšími podstoupil mučednickou smrt na proslulém pahorku mučedníků v Nagasaki a byl prohlášen za blahoslaveného.“

V závěru audience Petrův nástupce ocenil projekty sdružení, zejména úsilí o vytvoření fondu na podporu vzdělání pro mladé lidi a sirotky. „Chcete ukázat, že náboženství, kultura a ekonomický svět mohou pokojně spolupracovat na vytvoření lidštějšího světa ve smyslu integrální ekologie,“ řekl papež František a poznamenal, že se dílo těchto mladých Japonců plně shoduje s linií jeho encykliky Laudato si´.

„Využívám této návštěvy, abych ohlásil svou vůli navštívit v příštím roce Japonsko. Doufejme, že to bude možné“ – zakončil papež František audienci pro členy japonského sdružení.

Historická událost, k níž se odvolává sdružení založené před 20 lety v Miyazaki na japonském jihovýchodě, byla skutečně nezvyklým příkladem kulturní výměny v 16. století. Čtyři mladíci ve věku od 13 do 16 let (považovaní nicméně v tehdejším Japonsku již za dospělé) z dobře situovaných rodin, Macio Ito, Michele Chijiwa, Julian Nakaura a Martino Hara, se v roce 1582 vydali na cestu do Evropy v doprovodu několika jezuitských misionářů. Cíle jejich cesty, konané z vůle  otce Alessandra Valignana, velkého vizitátora jezutiských misií na Východě, nebyly politické ani obchodní, nýbrž kulturní a náboženské; měli podpořit vzájemné poznání a přátelství mezi Japonskem a Evropou a přitáhnout pozornost k japonským misiím. Delegace měla nesmírný úspěch, na evropských dvorech vzbuzovala zájem a nadšení. Cesta j Japonska do Lisabonu trvala zhruba dva a půl roku, zpáteční překročila čtyři roky. V Římě se mladí Japonci zdrželi přes dva měsíce a23. března 1585 byli slavnostně přijati papežem Řehořem XIII.

Po návratu do Japonska všichni čtyři mladíci vstoupili do Tovaryšstva Ježíšova a tři z nich setrvali v řádu až do smrti. Julian Nakaura zemřel v roce 1633 strašlivou mučednickou smrtí „v jámě“ a v roce 2008 byl blahořečen.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.