Pařížský arcibiskup: Jediným lékem na skandální zneužívání je svatost

13.9.2018 

Paříž. Obrátit se ke Kristu a obnovit svatost církve, k tomu v souvilosti se současnou krizí vybízí pařížský metropolita, arcibiskup Aupetit. V nedělním poselství pařížské arcidiecézi povzbuzoval k pozornému čtení papežova listu Božímu lidu.

V kontextu krize, kterou dnes církev prochází se musíme znovu obrátit ke Kristu, řekl Vatikánskému rozhlasu pařížský arcibiskup Michel Aupetit. V souvislosti s nedávnými skandály v církvi sepsal pastorační list pro svou diecézi. Upozorňuje v něm, že nastává další etapa boje se skandálem zneužívání, která byla zahájena už za pontifikátu Benedikta XVI. Zároveň poukazuje na potřebu hlubokého obrácení. S odvoláním na papežova slova dodává, že ke skoncování se zneužíváním je nutné kategoricky bojovat také se všemi formami klerikalismu.

V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas arcibiskup Aupetit poznamenal, že věřící se někdy příliš svazují s jistými lidmi, zejména mají-li určité charisma, a připisují jim moc, která jim nepřísluší. Tímto způsobem přicházejí o centrální postavení samého Krista, dodal pařížský arcibiskup. Zvláštním slovem se obrátil k těm, kdo pociťují rozhorčení ze současné krize

„Nesmíme zavrhnout poselství evangelia, které je poselstvím lásky a dobroty. K němu se vždy musíme vracet. A všem, kteří jsou dnes rozhořčení a rozhněvaní bych chtěl ukázat jednu jedinou cestu uzdravení. Pohleďme na Boha, kterého též zachvacoval hněv – mluví o tom Písmo Svaté. Bůh však neraguje tak jako my, nemstí se po lidském způsobu. Jeho pomstou je Kristus, který nám zjevuje lásku. Je třeba zachovat v sobě toto poselství naděje. Církev bohužel procházela různými krizemi kvůli lidem, kteří ji tvoří. Někdy byli svatí papežové, ale byli tu také laičtí světci, v době kdy papežové svatí nebyli. Pokaždé však má svatost počátek v nějakém konkrétním místě, v konkrétním člověku, ať už zasvěceném nebo laikovi. Pokaždé jde o tu svatost, kterou musíme společně obnovit. Právě o to jde.“

Arcibiskup Aupetit zdůraznil, že problém zneužívání není omezen pouze na sexuální oblast. Jde rovněž o zneužití moci a svědomí. „A není to výlučně problém církve. Jako bývalý lékař vím, že podobné problémy se objevují také v lékařském prostředí, ve vztahu mezi lékařem a pacientem,“ dodal pařížský metropolita. Zdraznil zároveň, že církev by měla řešit tento problém o to víc, aby se mohla stát vzorem pro jiné oblasti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.