Kardinál Parolin k Provizorní Dohodě mezi Svatým stolcem a Čínou

22.9.2018 

Vatikán. „Podpis Provizorní dohody mezi Svatý stolcem a Čínskou lidovou republikou týkající se jmenování biskupů má značný význam zejména pro život katolické církve v Číně a pro dialog mezi Svatým stolcem a státními představiteli této země, ale také pro konsolidaci mezinárodního mírového horizontu ve chvíli, kdy na světové úrovni prožíváme mnohá napětí.

Svatý stolec sleduje pastorační cíl, totiž pomoci místním církvím, aby se jim dostalo podmínek větší svobody, autonomie a organizace a mohly se tak věnovat poslání zvěstovat evangelium a přispívat k integrálnímu rozvoji člověka a společnosti.

Poprvé po mnoha desetiletích mají dnes všichni biskupové v Číně společenství s římským biskupem. Papež František, stejně jako jeho bezprostřední předchůdci, hledí na čínský lid a obrací se k němu s obzvláštní pozorností a péčí. Je zapotřebí jednoty, je zapotřebí důvěry a nového rozletu; je zapotřebí mít dobré biskupy, schválené Petrovým nástupcem i zákonnými občanskými představiteli svojí země. Dohoda otevírá právě tento horizont a představuje nástroj, který, jak doufáme, může k tomuto procesu za spolupráce všech napomáhat.“

– státní sekretář Svatého stolce, kardinál Pietro Parolin.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.