Papež: Přijímání migrantů nesmí ohrozit naši identitu

26.9.2018 

Vatikán. „Lidé očekávají, že je budeme informovat o této cestě, což musíme respektovat. Otázky k jiným tématům zodpovím až na závěr“, vymezil papež František průběh tiskové konference, která se konala během zpátečního letu z apoštolské cesty do Pobaltí. První dotazy proto kladli novináři z hostitelských zemí.

Novinář z litevské televize: Ve všech třech zemích jste obhajoval otevřenost vůči migrantům, vůči druhým lidem. Například v Litevsku ale vznikly polemiky o dívce, která vás přivítala na letišti, protože zrovna nevypadala jako Litevka. Je napůl Italka, má trochu snědší pleť. Ptám se proto – poslouchají lidé v pobaltských zemích jenom to, co chtějí slyšet? Anebo poslouchají to, co se jim snažíte říci, jako v případě tohoto poselství o otevřenosti?

Papež: Poselství o otevřenosti vůči migrantům je ve vašem národě poměrně rozšířené; neexistují tu populistická ohniska. Také Estonci a Lotyši jsou otevřené národy, které chtějí integrovat migranty, ačkoli nijak masivně, protože to nelze. Vlády obezřetně usilují o integraci, jak jsme o tom mluvili se dvěma ze tří hlav států. S tímto tématem přišli oni, nikoli já. Stojí za povšimnutí, že slova „otevřenost“ a „přijetí“ se v proslovech vašich prezidentů vyskytují poměrně často. Značí to touhu po univerzalitě v míře, v jaké je možná, vzhledem k prostoru, pracovním příležitostem a možnostem integrace a, což je důležité, také v míře, která by neohrozila vlastní identitu. To jsou tři věci, které jsem vzhledem k migracím pochopil a které mne velice oslovily: prozíravá a dobře promyšlená otevřenost.

PLNÉ ZNĚNÍ tiskové konference při letu z Talinu do Říma je ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.