Papež propustil z duchovenského stavu chilského kněze

29.9.2018 

Vatikán. Tiskové středisko Svatého stolce včera (28.9.) sdělilo, že „papež František propustil z duchovenského stavu Fernanda Karadimu Fariña z arcidiecéze Santiago de Chile. Svatý otec toto rozhodnutí přijal ve svém svědomí a pro dobro církve, uplatnil tak »nejvyšší, plnou, bezprostřední a obecnou řádnou moc v církvi« (Kodex kanonického práva, 331) s vědomím, že slouží Božímu lidu jako Nástupce svatého Petra. Příslušný dekret podepsal papež 27. září 2018, okamžitě vstoupil v platnost a zároveň dispenzoval od kněžských povinností. Dotyčnému Ferdinandovi Karadimovi bylo rozhodnutí oznámeno 28. září 2018“ – tolik sdělení vatikánského tiskového střediska, jehož ředitel, Greg Burke, k tomu dodává:

Papež František jedná jako pastýř a jako otec pro dobro celého Božího lidu. Propuštění Fernanda Karadimy z duchovenského stavu je dalším krokem papežovy pevné linie stran zneužívání. Stanuli jsme před velice závažným případem prohnilosti, který musel být odetnut od kořene. Nepochybně jde o výjimečné opatření, ale závažné Karadimovy delikty způsobily církvi výjimečnou škodu.“

Doplňme, že případ tohoto 88-letého, bývalého chilského kněze se vynořil před deseti lety, kdy se ukázalo, že zneužíval svoji autoritu a manipuloval svědomím seminaristů a kněží, které sexuálně obtěžoval a korumpoval. Karadima patřil mezi veřejné podporovatele Pinochetova režimu, za něhož dosáhl i nebývale velkého společenského vlivu. Proto také jeho případ tolik otřásá chilskou společností. V roce 2011 za pontifikátu Benedikta XVI. byl Kongregací pro nauku víry suspendován, třebaže nebyl potrestán chilskými soudy.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.