Překvapila mne vstřícnost a otevřenost - říká bratrská delegátka Martina V. Kopecká

20.10.2018 

Pozvali jsme do studia mladou ženu, která na mnoho způsobů upoutala pozornost účastníků synody o mládeži. Martina Viktorie Kopecká zastupuje v synodní aule Světovou radu církví, kde předsedá odboru pro mládež, působí ale zároveň jako farářka Československé církve husitské v kostele sv. Mikuláše na Staroměstkém náměstí v Praze a věnuje se rovněž psychoterapii.
Dříve než jsme se zeptali na postřehy ze synodní auly, podělila se s námi o nevšední příběh své konverze. Teologii začala studovat jako úspěšná manažerka nadnárodní firmy, spíš ve snaze získat vysokoškolský titul než ze zájmu o předmět studia. Teprve postupně začala zjišťovat, že našla daleko hlubší pramen, než si dokázala představit, a který postupně zcela změnil její život.

V synodní aule překvapila reprezentantku Světové rady církví připravenost synodních otců, jejich otevřenost k celé škále témat i tvůrčí duch, v němž se přistupuje k sestavování zpráv v jazykových diskusních skupinách. Oslovila ji také zřetelně patrná vůle vyslechnout mladé lidi bez posuzování a pochopit čím žijí. Osobně si ze synody odváží povzbuzující zážitek přijetí ze strany mnoha katolických biskupů a – jak dodává – ohromnou dávku naděje a povzbuzení k další pastorační práci.

PLNÉ ZNĚNÍ rozhovoru si můžete vyslechnout ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.