Papež: Dnes nahlížíme svoji budoucnost a slavíme to, proč jsme se narodili

1.11.2018 

Vatikán. Na první listopadový den připadá slavnost Všech svatých. V Itálii je pracovní volno, a na Svatopetrském náměstí se kolem poledne za drobného deště sešlo několik tisíc lidí, aby si vyslechli sváteční promluvu Petrova nástupce. Papež František komentoval dnešní první liturgické čtení (Zj 7,2-4.9-14), které nás staví před nespočetný zástup svatých, který je v nebi, odkud nás povzbuzují a kde nás očekávají. Svoji promluvu pak zakončil:

Dnes od nás tito naši bratři a sestry nežádají, abychom si opět vyslechli nějaké krásné evangelium, nýbrž uskutečňovali ho a vydali se cestou blahoslavenství. Nejde o to učinit něco mimořádného, nýbrž ubírat se denodenně cestou vedoucí do nebe, v rodině, doma. Dnes tedy nahlížíme svoji budoucnost a slavíme to, proč jsme se narodili. Narodili jsme se proto, abychom už nikdy nezemřeli, narodili jsme se, abychom se těšili z Božího štěstí! Pán nás povzbuzuje a tomu, kdo se vydává cestu blahoslavenství, říká: »radujte se a jásejte, neboť máte v nebi velkou odměnu« (Mt 5,12).
Matka Boží, Královna všech svatých, ať nám pomáhá rozhodně se ubírat cestou svatosti. Ona, která je Bránou nebeskou, ať uvede naše drahé zesnulé do nebeské rodiny
.“ 

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před ANGELUS je ZDE

Po hlavní promluvě papež František pozdravil přítomné, zejména účastníky „Běhu Všech svatých“ ulicemi Říma, pořádaného každoročně v tento den Nadací Misie Dona Boska, a dodal:

Zítra odpoledne se vydám na hřbitov v římské čtvrti Laurentina. Provázejte mne modlitbou v tento dušičkový den těch, kteří nás předešli ve znamení víry a spí spánkem pokoje.“

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně Svatý otec všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.