Teroristický útok v Egyptě: zvražděno sedm koptských křesťanů

3.11.2018 

Egypt. Islámský stát se přihlásil k včerejšímu útoku na autobus koptských poutníků. Sedm lidí zahynulo a třináct bylo zraněno. Chtějí destabilizovat zemi a upevnit své pozice, komentoval teroristický útok koptsko-katolický biskup Asjútu, Kyrillos William.

Ozbrojenci tzv. Islámského státu napadli autobus s koptskými poutníky v oblasti Minjá v centrální části země. Zprávu jako první podal tweet tv Sky News Arabiya. Podle místních zdrojů šlo o chladnokrevnou exekuci, vykonanou patrně jako bezprostřední odpověď na antiteroristickou operaci, s cílem poškodit obraz Egypta v den, kdy začíná Světové fórum mládeže v Šarm el-Šejku.

Teroristé zastavili autobus, donutili pasažéry vstoupit a zahájili palbu. Na místě zůstalo 7 mrtvých a 13 zraněných. Podle kotpského katolického biskupa Asjútu Kyrilla Williama je cílem teroristů destabilizovat stát, upevnit své pozice na jeho území a vyslat do světa zprávu, že Egypt není bezpečný. K atentátu došlo ve chvíli, kdy se turistický sektor začíná zvedat z krize. „V tomto období je v Luxoru a v dalších populárních oblastech všechno obsazené,“ dodal mons. Kyrillos. „Cenu za to platí koptové,“ dodal.

“Rodiny obětí velmi trpí, církve také, protože vidíme, že se útoky stále opakují. V jistém smyslu jsme to očekávali. Není to pro nás nic nového. Přivykli jsme tomu do té míry, že to přijímáme jako Boží dopuštění. Věříme, že On potěší rodiny, které zasáhly projevy terorismu. Modlíme se za to a zachováváme vnitřní pokoj, protože věříme v Prozřetelnost a Boží péči. Krev těchto mučedníků se za nás přimlouvá u Pána.“

Řekl biskup Kyrillos pro Vatikánský rozhlas. Soustrast projevil koptské církvi také egyptský prezident. „S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o těchto mučednících, kteří padli do rukou zrádců. Raněným přeji rychlý návrat ke zdraví a ujišťuji vás o našem odhodlání bojovat s tímto temným terorismem,“ napsal prezident Al-Sisi.

Egyptští koptové jsou největší křesťanskou komunitou na Blízkém východě. Tvoří 10% ze stomilionové egyptské populace. Od roku 2016 jsou cílem brutálních útoků ze strany islamistů. Zemřelo při nich již více než sto křesťanů. V květnu minulého roku za podobných okolností zahynulo 28 poutníků.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.