Maronitští biskupové nesouhlasí s vládní demonstrací

2.12.2004 

Maronitští biskupové Libanonu kritizují prosyrskou manifestaci zorganizovanou vládou. Měla být znamením protestu proti rezoluci OSN, žádající okamžité stažení syrských vojsk z Libanonu a odzbrojení Hezbollahu. Podrobnosti z Libanonu telefonuje zpravodaj polské sekce našeho rozhlasu, P. Jaroslav Dobkowski, SDB.

?Mělo jít o největší manifestaci v historii Libanonu, premiér Omar Karame mluvil o milionu manifestantů. Ve skutečnosti se jich sešlo kolem stovky tisíc, pouze z pro syrských skupin a stran Hezballah, Amál a libanonské strany Baath, v současnosti vládnoucí v Sýrii.

Libanonští křesťané v naprosté většině podporují rezoluci OSN, ve které vidí vůli mezinárodního společenství řešit problém blízkého východu, jehož částí je i libanonská otázka. V tom smyslu zaujala rozhodné stanovisko maronitská hierarchie. Patriarcha Sfeir prohlásil, že životně důležité otázky země není možné nechat hlasu ulice. Musejí být předmětem dialogu mezi politickými silami země. Dokument si všímá také toho, že není obvyklé, aby vládnoucí strana organizovala manifestace a protesty. Události posledních dní však ukazují, jak výrazně je společnost i politická scéna Libanonu rozdělena. Manifestace označovaná za národní shromáždila v Sýrii loajální menšinu. Oproti tomu naprostá většina Libanonců vidí v aplikaci rezoluce OSN šanci pro normalizaci blízkovýchodní otázky.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.