Rodina je páteří humanismu

8.11.2018 

Brusel. V Evropském parlamentu proběhla debata na téma: “Rodina, ekosystém pro kulturu života v Evropě” (6. listopadu). Zorganizovala ji Federace katolických rodinných sdružení a mezi účastníky byla také Gabriella Gambino, podsekretářka vatikánského Úřadu pro laiky, rodinu a života, matka pěti dětí a profesorka bioetiky.

Zákony se mají zakládat na zdravé antropologii a podporovat trvalost a věrnost manželských svatků, které jsou základem zdravých rodin, zdůraznila vatikánská reprezentantka. Právě rodina, jak připomněla citací papeže Františka, je “páteří humanismu”.

Profesorka Gambino připomněla, že současný trend srovnávat manželství s jinými formami soužití vyžaduje nové kladení důrazu na jeho právní a sociální hodnotu, jako životné buňky, jež je zdrojem identity a kultury. Právo vždy ctilo manželství zejména v oblasti dvou řádů: pohlavního a generačního. Pohlavní řád nachází výraz ve vztahu ženy a muže, spojených ve svazku věrnosti a vzájemnosti, při vyloučení všech forem incestu.

Druhá forma řádu má generační charakter a vyjadřuje se v konkrétních rodinných a sociálních rolích plynoucích z manželství: muž – žena, otec – matka, syn – dcera, vnoučata apod., které nazývají a jasně určují pozici každého z členů rodiny. Právo, jakožto nástroj regulace vzájemného soužití, má dodávat pocit jistoty a napomáhat uskutečňování nejhlubších cílů, včetně těch, které jsou spojené s manželstvím a rodinou. Při vytváření práva se tedy nelze řídit proměnnými, subjektivními a nepředvídatelnými činiteli.

Gabriella Gambino připomněla, že rodina předává člověka jemu samému, když v něm dokáže vytvořit pocit, že je milovaným dítětem. Děti budou schopné prokazovat důvěru jiným i Bohu, pokud pocítí, že mohou věřit rodičům. Základem je tedy vzájemná věrnost manželů.

Představitelka Svatého stolce také zdůraznila význam nerozlučnosti svátostného manželského svazku, který se z definice zakládá na výlučnosti a věrnosti. Proto je výrazem síly, soudržnosti a naděje, jaké je lidská bytost schopná. Věrnost má nepopiratelný antropologický význam a mimořádnou sílu humanizovat, schopnou v plnosti rozvinout vnitřní bohatství každého člověka. Je naší povinností povědět o tom našim dětem. A jako ti, kdo právo utvářejí, máme povinnost, vytvořit podmínky, v nichž bude možné toto uskutečnit – zdůraznila představitelka Svatého stolce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.