Asia Bibi: Děkuji Bohu za svobodu

9.11.2018 

Asie Bibi přebývá se svým mužem a dětmi na bezpečném místě. V Pákistánu mezitím opět eskaluje napětí vyvolané pretesty islámských fundamentalistů.

„Děkuji Bohu. Kéž je Pán veleben za moji svobodu,“ tak měla znít první slova této nezlomné křesťany po opuštění vězení v Multanu, kde strávila poslední léta. Pákistánské speciální služby rovněž potvrdily zadržení dvou členů vězeňské ostrahy, kteří připravovali její vraždu.

„S ohledem na bezpečnost Asie Bibi nemůžeme prozradit mnoho skutečností. Mohu však potvrdit, že v této chvíli přebývá se svou rodinou,“ uvedl pro Vatikánský rozhlas Alessandro Monteduro, vedoucí italské sekce papežské nadace Pomoc trpící církvi (Kirche in Not), která od počátku podporuje rodinu statečné křesťanky.

„Propuštění Asie Bibi je bezpochyby nádherná zpráva, vezmeme-li však v úvahu protesty, jichž jsme se stali svědky v uplynulých dnech, je třeba dodat, že úplné štěstí příjde teprve tehdy, až žena a její blízcí budou zcela v bezpečí. Je proto na místě neuvádět příliš mnoho informací. Asia Bibi se má dobře a konečně přebývá se svou rodinou, to potvrdit mohu. Raduje se z přítomnosti svého muže a dětí. Další kroky v její záležitosti se nemohou již omezovat pouze na činnost organizací jako je naše. Očekávám rozhodnutí ze strany pákistánské vlády a zemí, které deklarovaly ochotu přijmout celou rodinu. Řešení situace je nyní v jejich rukou,“ říká Alessandro Monteduro.

Budoucnost Asie Bibi stále není jistá. Vládní zdroje informovaly, že bude moci opustit zemi teprve tehdy, až Nejvyšší soud zamítne odvolání vznesené odpůrci jejího zproštění viny. V zemi nadále narůstá napětí. Jsou také velké obavy, že páteční modlitby v mešitách zakončí vlny pouličních protestů, tak jak se to stalo po ohlášení rozsudku potvrzujícího nevinu Asie Bibi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.