Láska pro nemocné, zapomenuté společností

2.12.2004 

?Péče o nemocné Aids je naším posláním. Vzorem je náš zakladatel sv. Kamil de´ Lellis, který následoval Ježíše a zasvětil svůj život nemocným.?, stojí v prohlášení otce kamiliána Johna Sama z centra ?Snehadaan? (Dar lásky), stojícího nedaleko Bangalore v indickém státu Karnakata. Centrum pracuje od roku 1997 a přijímá především těžce nemocné, které kamiliáni nazývají ?nemocní zapomenuti indickou společností?. Svou misii pokládají řeholníci za ?privilegium?.

Doposud v centru pomohli 600 nemocným, z nich 200 zemřelo. ?Dbáme především na to, aby pacientům nechyběla nikdy jedna věc, a to láska?, říká otec Sam. ?Snažíme se na ně dívat, jako se dívá matka na svého syna?. Kromě nemocniční asistence se centrum snaží pomáhat i rodinám nemocných. Zařizuje například pohřeb, který je pro Indy velmi důležitý. Práce kamiliánů si cení nejen obyvatelstvo, ale i místní vláda, která uvolnila fondy a zřídila kurzy pro operatéry. Otec Sam k tomu dodal: ?Je to znamení, že práci uznávají a cení si ji?.

Oficiálně je dnes v Karnataku nakažených Aids na 23 tisíc, neoficiální údaje hovoří až o 600 tisících, z nichž 80% jsou mladí, ve věku mezi 20 až 40 lety.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.