Arcibiskup Auza: Náboženství není subkultura

22.11.2018 

New York. Vatikánská diplomacie usiluje o docenění role náboženství v budování míru. Připomíná pozitivní výsledky mezináboženských inciativ už z doby Jana Pavla II. Na Fóru Rady bezpečnosti papežský představitel požadoval rovněž posílení mírových misí v Africe. Minulý týden vojáci mírové mise nečinně přihlíželi masakru civilního obyvatelstva ve Středoafrické republice.

Náboženství není subkultura, ale je součástí kultury každého lidu a národa – připomněl na fóru OSN stálý pozorovatel Svatého stolce, arcibiskup Bernardito Auza. Poukázal na složitou situaci náboženství v současném světě. Na jedné straně se usiluje o zrušení náboženské svobody nebo její omezení do čistě soukromé sféry, jakoby náboženství bylo subkulturou, která nemá právo hlasu ve veřejném prostoru. Na druhé straně se náboženství zneužívá jako záminka k rozsévání nenávisti a násilí. Za této situace – poznamenal vatikánský diplomat – by měli vyznavači všech nábožneských tradic společně pozvednout hlas v úsilí o pokoj a úctu ke každému člověku spolu s jeho náboženskou identitou a vírou.

Vatikánský diplomat poukázal na nesmírnou sílu společného postupu náboženství ve prospěch míru. Dosvědčují to setkání představitelů různých náboženství, iniciovaná sv. Janem Pavelm II., při nichž docházelo k navazování skutečných přátelských vztahů mezi náboženstvími, aniž by se popírala vlastní identita, a příspívalo se tak k řešení mnoha konfliktů.

Příležitost k vystoupení na toto téma poskytlo setkání fóra OSN za smíření civilizací. Vatikánský diplomat promluvil tento týden také na dalším setkání na vysokém úrovni, tentokrát v Radě bezpečnosti, které se týkalo mírových misí v Africe. Odehrálo se jen několik dní po masakru civilistů ve Středoafrické republice, kde „modré přílby“ podle svědků lhostejně přihlíželi tragédii.

Arcibiskup Auza ve svém vystoupení na tento zločin přímo poukázal. Apeloval na větší angažovanost OSN v mírových misích na Černém kontinentu. Přiznal, že vojáci těchto misí slouží v nenebezpečnějších oblastech světa a často riskují život. Jak ale podotkl, skutečnou výzvou pro Afriku je rozvoj a zodpovědné využívání potenciálu jeho mladé populace a přírodních zdrojů. S odkazem na papeže Františka vatikánský diplomat zdůraznil, že na tomto kontinentu dnes působí síly, jejichž prioritou je pouze hromadění bohatství a nikoli jeho rozvoj.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.