Petrův nástupce opět zavítá do římského sídla OSN

27.11.2018 

Vatikán. Papež František bude 14. února přítomen na zahájení 42. výročního zasedání řídící rady Mezinárodního fondu pro zemědělský rozvoj (IFAD), který je jednou z agentur Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). O papežově návštěvě v římském sídle OSN dnes informoval ředitel tiskového střediska Svatého stolce, Greg Burke.

Jak čteme na oficiálních webových stránkách OSN, „Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj je multilaterální finanční instituce založená v roce 1977 na základě usnesení Světové konference o výživě z roku 1974. Je pověřen bojem proti hladu a chudobě venkova v rozvojových zemích. Má 315 zaměstnanců a je financován z dobrovolných příspěvků vlád, mimořádných příspěvků, splátek z poskytnutých půjček a příjmů z investic. Roční investice fondu na nové projekty a granty se pohybují kolem 450 milionů dolarů. Jeho hlavním orgánem je řídící rada složená ze všech 163 členských států“.

Únorovou účastí na zasedání této specializované agentury papež František završí návštěvu programů OSN věnovaných potravinovým otázkám, při kterých působí stálý pozorovatel Svatého stolce (od roku 2015 mons. Fernando Chica Arellano). Papež už dvakrát (2014,2017) promluvil v Organizaci OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a před dvěma lety vystoupil ve Světovém potravinovém programu (WFP). Kromě toho papež zasílá poselství na každou konferenci FAO a nedávno této organizaci věnoval symbolický dar ve výši 25 tisíc euro na podporu východafrického obyvatelstva. Pokračuje tak v úsilí svých předchůdců (kteří všichni FAO navštívili, počínaje Pavlem VI.) o vymýcení hladu ve světě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.