Michael Lonsdale: Jako bratr Luc z Tibhirine jsem prohloubil svou víru

5.12.2018 

Francie. Ztělesnění role trapistů z opatství Tibhirine bylo pro všechny herce hlubokým prožitkem. V mém případě prohloubilo moji víru. Pochopil jsem, že bratr Luc skutečně obětoval svůj život za bližní, vzpomíná nestor francouzské kinematografie Michael Lonsdale. Příští sobotu budou alžírští mučedníci započteni mezi blahoslavené, včetně sedmi bratří z Tibhirine.

Svět se s nimi seznámil díky filmu Xaviera Beauvoisa „O bozích a lidech“ (Des hommes et des dieux, 2010). Dnes již sedmaosmdesátiletý Lonsdale ztělesnil ve filmu roli bratra Luca, mnicha a lékaře, za kterou získal Cézara. Účastnil se mnoha promítání filmu a setkání s diváky. Vzpomíná, že film – a ještě více postoj mnichů z Tibhirine lidi šokoval.

Pro herce představoval film velkou výzvu. Vzhledem k mnišskému charakteru života trapistů museli mnohé vyjadřovat pouze mimikou tváře, zejména v nejdůležitějších závěrečných scénách. Díky tomu také lépe pochopili, co se dělo v těchto francouzských mniších ohrožených islámskými fundamentalisty v Alžírsku, a přece věrných svému poslání a povolání. Michael Lonsdale přiznává, že natáčení filmu o mniších z Tibhirine pro něho bylo hlubokým duchovním prožitkem:

Tato zkušenost moji víru nejen proměnila, ale spíš prohloubila. Poznal jsem totiž člověka, který zcela naplnil to, co Kristus očekával od svých učedníků, když řekl: nikdo nemá větší lásku než ten, kdo dá život za ty, které miluje. Bratr Luc to naplnil až do konce. Nejprve dlouhá léta sloužil jako lékař od 7 ráno do 10 večer, po celých 47 let. Dával svůj život za nemocné, a potom v sobě našel sílu, aby zůstal s těmi lidmi, s obyvateli oné vesnice. Věděl, že jejich posláním je zůstat, neopouštět je. A podařilo se mu přesvědčit o tom také další bratry trapisty, kteří měli jisté námitky. Nakonec se všichni shodli a řekli “ano”.

Řekl pro Vatikánský rozhlas francouzský herec Michael Lonsdale.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.