Američtí biskupové Ad Limina Apostolorum

4.12.2004 

Křesťan nemůže oddělovat víru od své práce, ani od své politické a kulturní činnosti. V tom smyslu je třeba vést věřící. Zdůraznil to Jan Pavel II. při závarečné audienci další skupiny episkopátu Spojených Států. Návštěvu ad Limina Apostolorum ukončili biskupové z církevních provincií Louisville, Mobile a New Orleans.

?Jsem přesvědčen, že obnova církve v Americe vyžaduje, aby každý biskup uznal podstatnou roli laiků v poslání církve. Má jim pomáhat, aby svůj apoštolát uskutečňovali ve světle evangelia, vedeni křesťanskou láskou.?

Svatý otec připomněl slova koncilové konstituce o církvi, která hlásá povinnost řídit se křesťanským svědomím. ?Žádná lidská činnost ? ani v časných věcech ? nemůže být vyňata z Boží vlády.? Papež vyzval americké biskupy ke katechezi, formující svědomí věřících, která ukazuje souvislost mezi svobodou a morální pravdou. Povinností křesťana je zdokonalovat a obnovovat svůj životní prostor ve shodě s hodnotami Božího království.

Jan Pavel II. poukázal také na důležitost spolupráce pastýřů církve s laickými věřícími. Má se zakládat na zdravých zásadách. Není možné do nich mechanicky přesazovat kategorie a struktury převztaté ze světského života.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.