Svatý otec: Křesťan je dnes ohrožován stejně jako včera světem, ďáblem a tělem

6.12.2018 

Vatikán. Papež František se dnes dopoledne setkal s komunitou mercedářů (Ordo Beatae Mariae Virginis de Mercede – zkratka O. de M.) u příležitosti 800. výročí vzniku této řehole, kterou založil sv. Petr Nolasco (1189 – 1256) v Barceloně. Původním cílem řádu bylo vysvobozování zajatců z muslimského zajetí. Řád byl organizačně rozdělen do dvou tříd – rytířské a duchovenské. Úkolem rytířů bylo bojovat proti Maurům, zatímco duchovní skládali kromě obvyklých tří řeholních slibů ještě čtvrtý, a to že se v případě potřeby nechají vyměnit za zajatce a sami zůstanou v zajetí. Od roku 1317 jsou mercedáři pouze duchovenským řádem, který má dnes asi 750 členů, z nichž 500 je kněží, a působí v Itálii, USA a v Indii.
„Otcové mercedáři slibují - citoval Petrův nástupce z jejich řádových Konstitucí - že »dají svůj život jako jej dal Kristus za nás, aby zachránili křesťany, jimž hrozí ztráta víry, je jim upírána lidská důstojnost a jsou v zajetí principů a systémů odporujících evangeliu«.“

Dnes stejně jako včera ohrožuje křesťana trojí nepřítel: svět, ďábel a tělo. To není věc minulá, nýbrž aktuální. Tato nebezpečí jsou dnes kamuflována a není na ně brán zřetel, avšak jejich důsledky jsou evidentní, uspávají svědomí a působí duchovní ochromení a niternou smrt. Tito nepřátelé jsou občas viditelní, ale spíše přicházejí pozvolna a postupně, takže je nepostřehneš a potřebuješ milost, aby sis položil otázku: »Kde jsem se to ocitl? Jak jsem mohl padnout až sem?«. To je ta anesteze. Musíme se mít na pozoru, abychom neupadli do tohoto stavu absence duchovní vitality. Přemýšlejme o duchovním zesvětštění, které vstupuje do našich životů zlehka, a pomalu rozptyluje v našich duších Boží krásu a sílu první lásky.

Jakožto člen řehole vysvobozující zajatce musíš především sám v sobě cítit, že tě osvobodil Kristus, abys mohl pomáhat svým bratrům poznávat Boha, který zachraňuje – řekl mimo jiné papež František více než stovce mercedářů na dnešní audienci v Klementinském sále Apoštolského paláce ve Vatikánu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.