Papež: Vánoce jsou svátky nenadálého Boha

19.12.2018 

Vatikán. Poslední adventní generální audience se konala dnes dopoledne ve zcela zaplněné aule Pavla VI. Zahájilo ji čtení z Prologu Janova evangelia (1, 9-12) o pravém světle, které osvěcuje každého člověka, ale svět ho nepoznal. Petrův nástupce ve svojí katechezi mluvil o Vánocích, rozjímal o tom, jak oslavit svátky Narození Páně a nezapomenout na Oslavence. V samotném závěru řekl:

Ano, budou Vánoce, pokud jako Josef dáme prostor tichu; pokud jako Maria přitakáme Bohu; pokud jako Ježíš budeme nablízku tomu, kdo je sám; pokud jako pastýři vyjdeme ze svých ohrad, abychom přebývali s Ježíšem. Budou Vánoce, pokud najdeme světlo v nuzné Betlémské jeskyni. Nebudou Vánoce, pokud budeme hledat oslňující třpyt světa, pokud se zahrneme dárky, obědy a večeřemi, ale nepomůžeme alespoň jednomu chudákovi, který je podoben Bohu, protože o Vánocích se Bůh stal chudým.
Drazí bratři a sestry, přeji vám požehnané Vánoce, které budou bohaté na Ježíšova překvapení! Mohou to být překvapení nepříjemná, ale budou podle Božího gusta. Pokud jim přisvědčíme, připravíme si sami skvělá překvapení. Každý z nás skrývá ve svém srdci schopnost nechat se překvapit. Nechme se o těchto Vánocích překvapit Ježíšem!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

 Po zvláštních pozdravech, určených věřícím jednotlivých jazykových skupin, Petrův nástupce zcela na závěr dodal:

Narození Pána Ježíše je přede dveřmi. A ť v nás tyto svátky, které budeme slavit také letos o vánoční noci, probudí božskou něhu k celému lidstvu, když se v Ježíši Bůh nezdráhal zcela bezvýhradně vzít na sebe naši lidskou přirozenost. Svěřme se Marii a Josefovi, ať nás učí přijmout tento obrovský dar Emanuela, Boha-s-námi.“

Po společné recitaci modlitby Páně papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.