Papežův kalendář na rok 2019: cesty, reforma kurie a synoda o Amazonii

2.1.2019 

Vatikán. Apoštolské cesty do Panamy, Spojených arabských emirátů, Maroka a dvou evropských zemí, únorové vatikánské jednání předsedů biskupských konferencí o nakládání s pedofilií v církvi a její prevenci, podzimní všeamazonská synoda biskupů – to je pouze několik bodů z papežovy agendy na rok 2019. Podívejme se nyní na některé již naprogramované události podrobněji. Už příští pondělí (7.1.) se očekává další Františkovo poselství adresované mezinárodnímu společenství. Zazní u příležitosti tradičního novoročního setkání Petrova nástupce s diplomatickým sborem, akreditovaným u Svatého stolce. Ve své loňské promluvě papež František s poukazem na sedmdesáté výročí vyhlášení Všeobecné deklarace lidských práv zdůraznil, že rovněž ve třetím tisíciletí je mnoho lidských práv porušováno, zejména pak právo na život.

Na závěr ledna (23.-28.1. 2019) se plánuje první apoštolská cesta tohoto roku, která římského biskupa zavede do Panamy na 34. Světové dny mládeže. Konají se v mariánském duchu: „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38), a předznamenala je říjnová biskupská synoda věnovaná mladým lidem, jejich víře a rozpoznávání povolání.

Ihned na počátku února (3.-5.2.) se poté František jako vůbec první papež vydá do Spojených arabských emirátů. Jeho návštěva, během níž se zúčastní mezináboženského setkání o lidském bratrství, se ponese pod mottem: „Učiň mne prostředníkem svého pokoje“. Na logu apoštolské cesty je zobrazena holubice s olivovou ratolestí. Stejně jako Jan Pavel II. roku 1986, na který připadlo první mezináboženské setkání v Assisi, odletěl do bangladéšské Dháky, aby naléhal na smíření mezi náboženstvími, přijede papež František na Arabský poloostrov, aby vyzval všechny lidi dobré vůle k úsilí o mír. Dodejme, že federace sedmi emirátů vyhlásila rok 2019 rokem tolerance, za účelem šíření kultury vzdálené jakémukoli fundamentalismu. V závěru téhož měsíce (18.-20.2.) se ve Vatikánu sejde na 28. jednání Rada kardinálů, aby pokračovala v revizi apoštolské konstituce Pastor Bonus o římské kurii. Prozatímní verze nového dokumentu pod názvem Praedicate evangelium byla papeži Františkovi předána v prosinci loňského roku. Na zasedání Rady kardinálů naváže schůzka o prevenci sexuálního zneužívání nezletilých a zranitelných dospělých v církvi (21.-24.2.) Petrův nástupce se v jejím rámci setká s předsedy biskupských konferencí z celého světa, aby pokračoval v linii nulové tolerance, opětovně potvrzené v předvánoční promluvě k římské kurii.

Na konci března (30.-31.3.) zavítá římský biskup do Maroka, přesně třiatřicet let po návštěvě sv. Jana Pavla II., která vstoupila do dějin mimo jiné díky jeho setkání s osmdesáti tisíci mladými muslimy na stadionu v Casablance (19.8.1985). Papež Wojtyla již tehdy vyzýval k mezináboženskému dialogu, „nezbytnějšímu než kdykoli dříve“, aniž by se zapomínalo na „důležité rozdíly, ale zároveň na mnoho společného“. Je nutné se respektovat, „protože věříme v téhož Boha a v Abrahámovi máme stejný vzor víry“, vyzdvihl dále Jan Pavel II., který v Maroku mluvil také o náboženské svobodě, vyžadující reciprocitu, a současně varoval před násilím a krajními řešeními, za něž vždy zaplatí nevinní lidé.

Začátek mariánského měsíce května (5.-7.5.) vyplní apoštolská cesta papeže Františka do Bulharska a Makedonie. Za motto její první, bulharské etapy, byl vybrán titul encykliky Pacem in Terris Jana XXIII., který působil jako první vizitátor a apoštolský delegát v této zemi. František navštíví hlavní město Sofii a středobulharskou obec Rakovski. „Neboj se, malé stádce“ (Lk 12,32), toto povzbuzení z Lukášova evangelia doprovodí návštěvu Bývalé jugoslávské republiky Makedonie, kde katolíci, obdobně jako v Bulharsku, tvoří nepatrnou menšinu vprostřed pravoslavných křesťanů. Ústředním tématem proto bude dialog s pravoslavnými společenstvími ve chvíli, kdy tyto východní církve prožívají neshody kvůli vzniku ukrajinské autokefální církve.

Podle informací místních biskupů lze v tomto roce počítat rovněž s Františkovou návštěvou Rumunska, ačkoli její termín dosud tiskové středisko Svatého stolce nesdělilo. Papež se také netají se svým úmyslem další asijské cesty, jejímž cílem by se tentokrát mělo stát Japonsko.

Nepochybnou premiérou v papežově a církvevním kalendáři se stane biskupská synoda o Amazonii, svolaná do Říma na dny 6.—27.10.2019 pod titulem „Amazonie, nové cesty církve a integrální ekologie“. Týká se sedmi biskupských konferencí a devíti států amazonské oblasti a kromě ekologické tematiky pojedná zásadní témata pro život církve v leckdy nedostupných krajích deštného pralesa.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.