Papežovo videoposelství ke svěcení koptské katedrály v Káhiře

6.1.2019 

Vatikán/Egypt. Papež František se obrátil ve videoposelstvím ke koptským křesťanům v Egyptě. Stalo se tak dnes odpoledne u příležitosti posvěcení jejich nové katedrály, dedikované Narození Páně a postavené 45 kilometrů na východ od Káhiry v zóně, kde sídlí egyptská státní administrativa. Stavba velkolepé katedrály, která pojme přes 8 tisíc lidí, proběhla za významného přispění státní pokladny z rozhodnutí prezidenta Al Sisiho. Nedaleko ní vyrostla podobně také velkolepá mešita, inaugurovaná paralelně, která je v Egyptě rovněž největší stavbou svého druhu. Videoposelství papeže Františka bylo promítnuto účastníkům slavnostního posvěcení katedrály, na kterém byl vedle koptského patriarchy Tawadrose II. přítomen také prezident Egyptské arabské republiky, Al Sisi. Římský biskup se k nim obrátil přáním požehnaných Vánoc, které podle koptského kalendáře připadají na dnešek:

Drazí bratři a sestry, požehnané Vánoce a šťastný nový rok!
Radostně vás zdravím při této štastné příležitosti posvěcení nové katedrály Narození Páně, vybudované v nové administrativní čtvrti hlavního města. Kníže pokoje kéž obdaří Egypt, Blízký Východ a celý svět pokojem a prosperitou.
Zvláštní pozdrav patří mému drahému bratru, Jeho Svatosti, papeži Tawadrosovi II. a Koptské pravoslavné církvi, která umí dosvědčovat víru a lásku i v těch nejobtížnějších chvílích.
Drazí bratři a sestry, máte mučedníky, kteří vaší víře propůjčují sílu. Díky za váš příklad!
Uctivě zdravím egyptskou vládu a pana prezidenta Abdela Fattah Al Sisiho. Kéž v nové katedrále neustále stoupá pocta milá  Bohu na nebeské výsosti a sestupuje na zemi požehnání a pokoj všem lidem, které Bůh miluje. Požehnané Vánoce!

Tolik videoposelství papeže Františka.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.