Mezinárodní fórum mladých – pokračování synody

10.1.2019 

Vatikán. Ve světle poslední biskupské synody o mladých, víře a rozlišování povolání a blížícího se Světového dne mladých v Panamě, vatikánský Úřad pro laiky, rodinu a život ohlásil na 18. až 22. června tohoto roku Mezinárodní fórum mladých věnované reflexi synody a pokračování synodní cesty.

Cílem Fóra je reflektovat na mezinárodní úrovni impulzy vzešlé ze synodního shromáždění, zejména na základě jejího závěrečného dokumentu a očekávaného post-synodálního dokumentu, který do té doby zveřejní Svatý otec.

Kdo je zván k účasti?

Na fórum budou pozváni delegáti biskupských konferencí a velkých církevních hnutí a komunit rozšířených v mezinárodním prostoru. Pravděpodobně přijmou pozvání také někteří mladí auditoři minulé synody, aby se podělili o svou zkušenost. Cíle této akce představil sekretář Úřadu pro laiky, rodinu a život, otec Alexandre Awi Mello:

„Poslední apoštolská exhortace papeže Františka předvídá kromě přípravné a hlavní fáze Synody také fázi jejího uvádění do praxe. Tato poslední fáze mluví právě o přijímání a uskutečňování závěrů synodního shromáždění a měla by probíhat jak v jednotlivých místních církvích, pod patronátem biskupských konferencí, tak v rámci orgánů římské kurie kompetentních v otázkách synody. Fórum chce přispět k tomu, aby synoda nezůstala věcí minulosti. Chceme v průběhu tohoto roku ještě více propracovat dokumenty, které ze synody vzešly. Synodní cesta dospěla pouze do první poloviny. Vezmeme-li v potaz závěrečný dokument a také případný a očekávaný dokument Svatého otce, nebude to stačit. Dokumenty často zůstavají v šuplíku. My však, jako církev, musíme skutečně usilovat o to, abychom mladé nezklamali, nabídli jim něco konkrétního a vytvářeli prostor pro jejich účast na životě církve. V tomto smyslu bude toto mezinárodní fórum zcela jistě příležitostí dát mladým opět slovo a doslechnout se o tom, co mohou ve svých zemích, diecézích a hnutích udělat.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.