Kardinál Marx: Synoda o Amazonii a zrušení celibátu

11.1.2019 

Německo. Kardinál Reinhard Marx si od biskupské synody pro Amazonii neslibuje zrušení celibátu. “Nemám dojem, že by toto shromáždění bylo svoláno kvůli tomu,” uvedl předseda německého episkopátu v rozhovoru pro agenturu KNA. V německých médiích se objevují spekulace o tom, že by tato synoda, svolaná do Říma na říjen letošního roku, měla zavést insitut “viri probati”, tedy ženatých mužů, kteří by mohli být svěceni na kněze.

Arcibiskup Mnichova a Freisingu uvedl, že synoda pro Amazonii bude akcentovat především sociálně-etické a politické problémy. “Evangelium není odpoutáno od světa, nýbrž chce ho proměňovat. Papež chce na příkladu Amazonie ukázat, jak důležitá je jeho encyklika Laudato si´. Nejde v ní o izolovaný ekologický problém, ale o novou perspektivu globální odpovědnosti”. Kardinál Marx dodal, že Amazonie je plícemi naší planety, a nelze tedy říkat, že její osudy nás nezajímají.

Na dotaz ohledně únorové schůzky svolané papežem Františkem v souvislosti k problémem sexuálního zneužívání v církvi, kardinál Marx konstatoval, že různé církve se touto záležitostí zabývaly s různou intenzitou. “Některé místní církve žádnou debatu nevedou, jiné právě diskutují a další již přešly k činům. Papež a kurie nemohou vyřešit problémy celé všeobecné církve. Ale vzhledem k tomu, že se v Římě setkají předsedové všech lokálních episkopátů, věřím, že budou připraveni přistoupit k věci zodpovědně.” uvedl kardinál Marx.

Vyjádřil se také ke květnovým volbám do evropského parlamentu. Jak řekl, Evropa potřebuje “pozitivní vizi. Nacionalismus je včerejší a nebezpečný. V minulosti změnil Evropu v kontinent válek. Proto doufám, že evropské volby budou silným znamením pro veřejné mínění, aby evropský mírový projekt mohl přetrvat,” uvedl kardinál Marx.

(Tomasz Kycia - Německo)

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.