Diskriminace křesťanů jménem boje s diskriminací

7.12.2004 

V hlavním městě Bulharska probíhá 12. konference Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Setkání se účastní více než 70 delegací z Evropy, střední Asie, Spojených Států, Kanady, delegace nevládních organizací a novináři ? celkem přes 1500 osob. Vatikán zastupuje arcibiskup Giovanni Lajolo, sekretář Svatého Stolce pro vztahy se státy.

Na pořadu byla mimo jiné situace na Ukrajině a členství Bulharska a Rumunska v Evropské Unii. V rozhovoru pro agenturu Sir arcibiskup Lajolo uvedl, že Svatý Stolec vidí řešení pro Ukrajinu v dodržování Helsinských dohod. ?Mezinárodní společenství nejen může, ale musí se angažovat ve prospěch cesty dialogu a v pokojném řešení sporů? ? uvedl šéf vatikánské diplomacie.

Ve svém vystoupení se arcibiskup Lajolo zaměřil na boj proti diskriminaci. poznamenal, že svatý stolec byl vždy v prvních řadách boje s rasismem, xenofobií a diskriminací. Za paradox označil diskriminaci křesťanů jménem boje s diskriminací. Tímto novým jevem by se podle jeho názoru měl zabývat Úřad pro Demokratické instituce a lidská práva Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Také na příští rok naplánovaná konference v Cordobě by měla poskytnout prostor, aby členské státy vzaly na vědomí znepokojující diskriminaci křesťanů a zavedly nezbytná opatření ? uvedl v Sofii arcibiskup Giovanni Lajolo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.