Na svatbě v Káni uzavírá Bůh sňatek s lidstvem

20.1.2019 

Papež před polední mariánskou modlitbou 20. ledna 2019, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Minulou neděli jsme zahájili svátkem Křtu Páně takzvané liturgické mezidobí, tedy období , ve kterém sledujeme Ježíšův veřejný život, poslání, ke kterému Jej Otec poslal na svět. V dnešním evangeliu (srov. Jan 2,1-11) nacházíme popis prvního Ježíšova zázraku, prvního znamení, které se událo v Káni Galilejské během svatební slavnosti. Není náhoda, že Ježíš zahajuje svůj veřejný život na svatbě, neboť v Něm uzavírá Bůh sňatek s lidstvem. A to je dobrá zpráva, třebaže ti, kdo Jej pozvali, ještě nevědí, že k jejich stolu zasedl Boží Syn a že pravým Ženichem je On. Celé tajemství tohoto znamení v Galilejské Káni se zakládá na přítomnosti božského ženicha, Ježíše, který se začíná zjevovat. Ježíš se ukazuje jako ženich Božího lidu, zvěstovaný proroky, a vyjevuje nám hloubku vztahu, který nás pojí s Ním, totiž Novou smlouvu Lásky.

V kontextu této Smlouvy je plně srozumitelný symbolický smysl vína, jádro tohoto zázraku. Právě když vrcholí slavnost, dojde víno; Madona si toho všimne a řekne Ježíšovi: »Už nemají víno« (v.3). Bylo by totiž nemilé pokračovat ve slavnosti podáváním vody. Bylo by to fiasko. Madona si toho všimne, a poněvadž je matkou, jde ihned za Ježíšem. Písmo, zejména Proroci zmiňují víno jako typický prvek mesiášské slavnosti (srov. Am 9,13-14; Jl 2,24; Iz 25,6). Voda je k životu nezbytná, ale víno je výrazem hodování a radosti ze slavení. Když Ježíš proměňuje ve víno vodu ze džbánů »určených k očišťování předepsanému u židů« (v.6), uskutečňuje výmluvné znamení a transformuje Mojžíššský zákon v evangelium, jež působí radost.

Pohleďme na Marii; slova, jimiž se obrací ke služebníkům, korunují svatební rámec v Káni: »Udělejte všechno, co vám řekne« (v.5). Madona také dnes říká nám všem: »Udělejte všechno, co vám řekne«. Tato slova představují cenný odkaz, jež nám zanechala naše Matka. A v Káni služebníci opravdu poslechnou. »Ježíš řekl služebníkům: „Naplňte džbány vodou!“ Naplnili je až po okraj. A nařídil jim: „Teď naberte a doneste správci svatby!« Donesli,...« (Jan 2,7-8). Na této svatbě byla opravdu uzavřena Nová smlouva a služebníkům Páně, to znamená celé církvi, je svěřeno nové poslání: »Udělejte všechno, co vám řekne!«. Sloužit Pánu znamená naslouchat Jeho slovům a plnit je. Je to jednoduché a zásadní doporučení Ježíšovy Matky; je to křesťanský životní program.

Chtěl bych poukázat na jednu zkušenost, kterou mnozí z nás v životě určitě učinili. Když jsme v obtížných situacích a nastanou problémy, které nedovedeme řešit, pociťujeme úzkost a strach, postrádáme radost, jděme k Madoně a řekněme jí: „Nemáme už víno. Došlo víno, pohleď, jak jsem na tom, pohleď do mého srdce, do mé duše.“ Řekni to Matce. A ona půjde říci Ježíšovi: „Podívej na tohoto, na tuto – už nemají víno.“ A potom se vrátím k nám a poví: „Udělejte všechno, co vám řekne.“

Nabrat ze džbánu znamená pro každého z nás svěřit se Slovu a Svátostem, abychom zakusili ve svém životě Boží milost. Potom také my, jako správce svatby, který ochutnal vodu proměněnou ve víno, budeme moci zvolat: »Ty jsi uchoval dobré víno až do této chvíle« (Jan 2,10). Ježíš nás vždycky překvapí. Řekněme Matce, aby promluvila se Synem, a On nás překvapí.

Kéž nám Svatá Panna pomůže, abychom následovali její výzvu: »Udělejte všechno, co vám řekne«, a mohli se tak plně otevřít Ježíšovi a rozpoznávat v každodenním životě znamení Jeho oživující přítomnosti.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.