Ve Washingtonu manifestovali za život mladí lidé i politici napříč spektrem

21.1.2019 

USA. Největší pro-life manifestace ve Spojených státech amerických a pravděpodobně i na celém světě – již 46. ročníku washingtonského Pochodu pro život – se minulý pátek (18.1.2019) zúčastnilo více než 200 tisíc lidí, a to navzdory sněžení a mrazivému počasí. Jeho letošní vědecká tematika, vyjádřená mottem „Jedineční již od prvního dne – pro life znamená pro science“, překvapivě sdružila v jediném zástupu množství mladých lidí i politiky napříč stranickým spektrem, republikány i demokraty, popisuje Federica Paparelli, která se starala o přijetí poutníků v národní washingtonské svatyni Jana Pavla II.:

„Všimla jsem si účastníků všech věkových kategorií, ovšem naprostou většinu tvořili mladí lidé ze středních škol a univerzitní studenti. V posledních letech tak vyrůstá skutečná „pro life generace“. Studenti a mladí lidé přijeli z některých velice vzdálených států – měli jsme tu skupiny z Arizony, tedy druhého konce Spojených států. Ujeli hodiny autobusem a vzdorovali zimě, protože tady sněží...“

Stálé širší účast na washingtonském pochodu dokládá změnu veřejného mínění, která se začíná projevovat rovněž v legislativě některých členských států USA.

„Veřejné mínění se naštěstí mění a většina občanů USA souhlasí s omezením přístupu k potratům, což je známkou toho, že se mentalita mění. Kolumbovi rytíři sponzorovali průzkum, z něhož vyplynulo, že 62 procent dotázaných nepodporuje financování potratových klinik z peněz daňových poplatníků. Připomeňme, že potrat v USA nelegalizoval parlament, nýbrž rozhodnutí Nejvyššího soudu, a že tedy sedm lidí rozhodlo za celý americký národ.“

Ze zmíněného šetření se kromě toho dozvídáme, že méně než jeden respondent ze čtyř schvaluje interrupci po třetím měsíci těhotenství. Tři čtvrtiny obyvatel USA žádají zásadní změny v současné potratové legislativě a 62 procent občanů se staví proti potratům dětí s Downovým syndromem.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.