Zemřel kardinál Fernando Sebastián Aguilar

25.1.2019 

Vatikán. Španělská biskupská konference oznámila, že ve středu večer v Malaze zemřel ve věku 89 let emeritní arcibiskup Pamplony a Tudely, kard. Fernando Sebastián Aguilar C.F.M., a to po krátké hospitalizaci v důsledku mozkové mrtvice. Pohřební obřady se budou konat v sobotu v pravé poledne v malažské katedrále. Po odchodu španělského katedrála čítá kardinálský sbor 223 členů, z toho 124 volitelů.

Zesnulý kardinál Fernando Sebastián Aguilar se narodil 14. prosince 1929 v diecézi Tarazona a ve věku patnácti let vstoupil do Kongregace misionářů synů Neposkvrněného Srdce blahoslavené Panny Marie (klaretiánů). Kněžské svěcení přijal roku 1953 a poté studoval teologii a filosofii v Římě a Lovani. Od konce padesátých let vyučoval teologii nejprve v klaretiánských seminářích a později na Papežské univerzitě v Salamance, kde se nejprve stal děkanem teologické fakulty, později pak rektorem (1970-1979) a velkým kancléřem univerzity (1992). V srpnu roku 1979 jej Jan Pavel II. jmenoval biskupem Leónu, o pět let později byl zvolen generálním sekretářem španělské biskupské konference a roku 1993 následovalo jmenování na arcibiskupský metropolitní stolec do Pamlony. Papež Benedikt XVI. přijal v červenci 2007 Aguilarovu rezignaci na tento úřad z důvodu dosažení věkové hranice a papež František, který se hlásí k Aguilarovým teologickým dílům a považuje se za jeho žáka, mu při své první konzistoři (2014) udělil kardinálský titul.

V poslední letech se kardinál Fernando Sebastián Aguilar věnoval výuce v Malaze, v rámci nadace Pavla VI., jíž předsedal. Nadále publikoval své „Dopisy o víře“ (Cartas desde la fe), krátká zamyšlení nad aktuálními pastoračními, teologickými a sociálními tématy, která začal psát v leonské diecézi a později šířit na blogu Veritas in caritate (což bylo zároveň jeho biskupské heslo).

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.