Papež před cestou do Arabských emirátů: Spojuje nás víra v Boha

31.1.2019 

Vatikán. „Navzdory rozdílnostem jsme bratři“, oslovuje papež František obyvatele Spojených arabských emirátů ve videoposelství, které předznamenává jeho nadcházející cestu do Abú Dhabí (3. až 5. února). Římský biskup se zde zúčastní mezináboženského setkání a bude sloužit mši svatou pro místní katolíky.

„Drahý lide Spojených arabských emirátů,

Salám alejkum, pokoj s vámi! Jsem šťasten, že za pár dní navštívím vaši zemi, která se snaží být vzorem lidského soužití, bratrství a setkávání mezi různými civilizacemi a kulturami, kde mnozí nacházejí bezpečné místo ke svobodné práci a životu, vyznačující se úctou k rozdílnostem. Těší mne, že se budu moci setkat s lidem, který žije v přítomnosti a upírá zrak do budoucnosti. Zakladatel Spojených arabských emirátů, šejch Zajd, blahé paměti, proto mohl oprávněně prohlásit: „Pravé bohatství nespočívá pouze v materiálních zdrojích, nýbrž v lidech, kteří budují budoucnost své země...Pravým bohatstvím jsou lidé.“

Vřele děkuji Jeho výsosti, šejchovi Mohammedovi bin Zajd bin Sultán Ál Nahjánovi, který mne pozval, abych se zúčastnil mezináboženského setkání na téma „Mezilidské bratrství“. A jsem vděčný rovněž dalším představitelům Spojených arabských emirátů za vynikající spolupráci, velkorysou pohostinnost a bratrské přijetí, ušlechtile nabídnuté k realizaci této návštěvy.

Děkuji příteli a drahému bratrovi, vrchnímu imámovi Al-Azhar, doktoru Ahmedovi Al Tajíbovi, a všem, kteří spolupracovali na přípravě setkání, za odvahu a vůli, s níž chtějí vyhlásit, že víra v Boha nás spojuje, a nikoli rozděluje, navzdory rozdílnostem nás sbližuje a vzdaluje nás od nepřátelství a nevraživosti.

Jsem šťasten, že mi Pán poskytl tuto příležitost, jak ve vaší drahé zemi napsat novou stránku dějin ve vzájemných vztazích mezi náboženstvími a potvrdit, že jsme bratři, ačkoli se lišíme.

S radostí se chystám, že se setkám se Zajdovými syny v Zajdově domě a pozdravím je v zemi blahobytu a pokoje, slunce a harmonie, soužití a setkávání. Mnohokrát vám děkuji a brzy nashledanou! Modlete se za mne!“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.