Naprostá asimilace přistěhovalců není ideálním řešením

9.12.2004 

O nutnosti dialogu mezi kulturami napsal Jan Pavel II. v poselství ke Dni Migrantů a uprchlíků. Text byl dnes představen ve Vatikánu.

Téma Dne migrantů a uprchlíků 2005 zní Integrace mezi kulturami. Svatý otec si v poselství všímá potřeby integrace přistěhovalců v nové zemi. Jejich včlenění do společnosti vyžaduje dobrou znalost nového jazyka, obeznámení a přizpůsobení právnímu řádu a požadavkům práce. Nejde však o naprostou asimilaci, o zapomenutí na vlastní kulturu. Často právě nové prostředí pomůže k pochopení hodnot vlastní totožnosti. Úkolem prostředí, ve kterém žijí přistěhovalci je hledat správný poměr mezi úctou k vlastní identitě a uznáním totožnosti ostatních. Ideálním řešením není ani asimilace ani odsouvání emigrantů na okraj společnosti. Setkání kultur může být přínosné pro obě strany. Křesťané ? píše Svatý otec ? mají rozpoznávat v různých kulturách cenné náboženské i lidské prvky, které jsou základem vzájemného porozumění. Zároveň nemohou rezignovat z hlásání evangelia. Vždy však mají ctít svědomí druhého člověka.

Při prezentaci papežského poselství ke světovému dni migrantů a uprchlíků byly představeny také statistické údaje. Podle odhadů je na celém světě 175 milionů migrantů. Z toho nejvíce ? 56 milionů ? hledá útočiště v Evropě. Na druhém místě je Asie s 50-ti miliony a na třetím Severní Amerika s 41 miliony migrantů. Zemí s nejvyšším počtem přistěhovalců jsou Spojené Státy, kde žije 35 milionů přistěhovalců ze 40-ti různých zemí. Největší je 9-ti milionová mexická komunita.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.