Svatý stolec a Vatikánský městský stát v novém mezinárodním kontextu

7.2.2019 

Vatikán. U příležitosti 90. výročí podpisu Lateránských dohod (11. února 1929) uspořádala Škola vysoké formace v kanonickém, církevním a vatikánském právu vědecké sympózium věnované postavení Vatikánu na mezinárodním poli. Odborníci různých právních disciplín budou dnes zasedali v Jubilejní aule univerzity Lumsa.

„Lateránské dohody představují významnou událost v naší historii. Ukončily totiž spor mezi státem a církví v Itálii a urovnaly konflikt ve svědomí italskách katolíků, rozdělených problémem dvojí věrnosti, věrnosti církvi a vlasti – říká prof. Giuseppe Dalla Torre, ředitel zmíněné školy a předseda Tribunálu Vatikánského městského státu v jedné osobě. –  Čas uplynulý ode dne podpisu dohod 11. února 1929 prozkoušel a ukázal, jak dobrá jsou tehdy nalezená řešení, která se dodnes vykazují mimořádnou vitalitou. Na druhé straně – pokračuje prof. Dalla Torrre -  revize konkordátu z roku 1984 znamenala potvrzení a rozvoj programu spolupráce mezi státem a církví, který ve svém respektu k laickosti směřuje k lidskému rozvoji a dobru země.“

Konference se zúčastnil rovněž kardinál Giuseppe Bertello, předseda vatikánského Gubernatorátu, a sympózium zakončilo vystoupení kardinála státního sekretáře Pietra Parolina.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.